sałatka owocowa z truskawkami i winogronami

najwyższy czas na lekkie sałatki deserowe z owocami. Ciepła, słoneczna pogoda zachęca do przygotowania takich lekkich słodkich sałatek. Takie sałatki świetnie nadają się do grilla. Lepsze słodkie ciasta i ciasta.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 38 % 11 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Umyj liście sałaty, osusz. Rozerwij duże liście rękami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj truskawki, osusz, odetnij ogony. Pokrój jagody na 4 części. Umyj winogrona, osusz. Pokrój jagody na pół, usuń nasiona.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tankowanie. Połącz sos balsamiczny z oliwą z oliwek. Lekko ubij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W salaterce wymieszaj winogrona, truskawki, pistacje i liście sałaty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Polej sałatkę dressingiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj i podawaj natychmiast.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Sałatka Korn - 16   kcal/100g

Podobne przepisy