Sałatka z koreańską marchewką, surową kiełbasą i ogórkami

łatwa do przygotowania świąteczna sałatka o pikantnym smaku. Sałatka z koreańską marchewką i krakersami ma bardzo zróżnicowany skład. Dziś oferowana jest sałatka na bazie gotowanych komór z kurczaka i ogórków. Sałatka okazuje się bardzo soczysta, apetyczna, chrupiąca. Marchewki dodają kwaśności i pikantności, lekkiego smaku czosnku. Można go przygotować na zwykły obiad lub podać na świątecznym stole, a sałatkę można już wymieszać na stole - podczas serwowania nakłada się tylko siatkę majonezową.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 34 % 10 g
190 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty według listy. W tej sałatce można użyć innych składników, na przykład wędzoną kiełbasę można zastąpić gotowaną, szynką lub gotowaną piersią, wędzonym kurczakiem, smażoną wątrobą. Zamiast świeżego ogórka odpowiednia będzie kukurydza lub groszek. Ogólnie zdecyduj, który smak jest dla ciebie preferowany: kwaśny, pikantny, słodko-kwaśny - zgodnie z tym i dodaj składniki sałatki. Koreańskie marchewki można również przygotować lub ugotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kiełbasę w mały klocek lub kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj krakersy, możesz wziąć gotowe opakowanie sklepowe, zwykle używam własnego, ponieważ nie lubię dodatków smakowych glutaminianu. W tym przypadku mam krakersy z papryką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. Zalej go wrzącą wodą przez 5 minut. Straci swoją ostrość i gorycz, co pozwoli Ci jeść sałatkę nie sam )).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marynowane i świeże ogórki w cienki pasek. Wrzuć cebulę na sito i dobrze spłucz pod kranem z zimną wodą, odcedź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sałatkę można gotować partiami lub w jednej dużej salaterce, zarówno warstwami, jak i masą całkowitą. Serwowałam porcje na płaskich talerzach do ciasta. Najpierw ułóż warstwę surowej wędzonej kiełbasy pokrojonej w paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj marynowany i świeży ogórek. Ułóż garść soczystych krążków cebuli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie połóż koreańską marchewkę na szkiełku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż siatkę majonezu i wrzuć garść grzanek na wierzch.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj sałatkę z koreańską marchewką i krakersami przynajmniej na świątecznym stole, nawet w dni powszednie. Sałatka jest dość wysokokaloryczna, więc można ją zastąpić przekąską lub obiadem. Smacznego!

Sałatka z koreańską marchewką i grzankami. Możesz wziąć dowolną kiełbasę według własnego gustu lub w ogóle jej nie dodawać, jeśli chcesz chudą wersję.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona na surowo - 530   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy