sos rybny moroszki

niezwykły sos moroszki do dań rybnych! Sos przygotowany według tego przepisu okazuje się bardzo smaczny o delikatnym słodko-kwaśnym smaku, który doskonale podkreśla smażoną rybę. Kto lubi sos o bardziej kwaśnym smaku, możesz dodać kilka kropli soku z cytryny.
SashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 43 % 9 g
130 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 20 min

1. Sortujemy moroszkę, pozostawiając tylko całe, dojrzałe jagody, usuwamy łodygę. Spłucz pod bieżącą wodą i pozostaw na sicie, aby szkło było wodą.
2. Przetrzyj przez sito, aż uzyskasz jednorodny przecier jagodowy.
3. Wlej tłustą śmietanę do naczynia, dodaj łyżkę miodu, soli i rozłóż startą moroszkę.
4. SOS wyjmujemy na kilka godzin w lodówce, w tym czasie należy go zaparzyć i stanie się jeszcze smaczniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Moroszka - 30   kcal/100g

Podobne przepisy