Sałatka caprese z burratą i pesto

Caprese z burratą i pesto. Smaczne, delikatne i eleganckie. To naprawdę Caprese. Ale nie z mozzarellą, jak kiedyś, ale z burratą. Ten ser smakuje tak samo jak mozzarella, ale jest znacznie delikatniejszy ze względu na krem, który jest w środku. Przygotowaliśmy tę sałatkę na klasie mistrzowskiej w Culinarion, chociaż pokroiliśmy ser w poprzek na 2 połówki, aby śmietana nie miała czasu na wyciek, a pomidor został po prostu pokrojony w kostkę. Ale w domu powtórzyłem oryginalną prezentację, która została pierwotnie pomyślana. Okazało się bardzo piękne. I jak pyszne-i nie trzeba mówić.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 69 % 25 g
węglowodany 11 % 4 g
255 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pesto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj parmezan. W misce blendera umieść kilka kostek lodu, bazylię, parmezan, czosnek, orzeszki piniowe i sok z cytryny. Zmiel do uzyskania gładkości. Dodaj sól, pieprz, oliwę z oliwek i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce blendera umieść kilka kostek lodu, bazylię, parmezan, czosnek, orzeszki piniowe i sok z cytryny. Zmiel do uzyskania gładkości. Dodaj sól, pieprz, oliwę z oliwek i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel do uzyskania gładkości. Dodaj sól, pieprz, oliwę z oliwek i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Składanie sałaty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój pomidory w pierścienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój ser wzdłuż na 3 pierścienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż liście sałaty na talerzu. Ułóż kolejno na wierzchu pierścienie pomidorów i sera.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dopraw sałatkę pesto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Skrop kremem balsamicznym.

dlaczego nie należy natychmiast ubijać sosu od razu oliwą z oliwek, ale dodać go później: oliwa z oliwek rozpadnie się na małe bąbelki i straci jednorodność, a jednocześnie zacznie gorzko. Dlatego lepiej dodać go już do ubitej masy.

Burrata ma 150 G i 250 g. sałatka z mniejszym serem jest przeznaczona na 1 porcję, a duża na 2.

resztki pesto można wykorzystać w makaronie. Szczególnie smaczne jest z nim spaghetti i fettuccini.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g
  • Sałatka Korn - 16   kcal/100g

Podobne przepisy