puree z groszku z grzybami

Prosty i pyszny przepis Dostępny dla każdej gospodyni domowej! Uwielbiasz bezmięsne potrawy i podążasz za figurą, to danie jest dla ciebie. Szybkie w przygotowaniu, proste i bardzo smaczne. Ten przepis ma same zalety. Można podawać zarówno na śniadanie, jak i na lunch jako dodatek, na przykład z gulaszem.
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 16 % 3 g
węglowodany 58 % 11 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Myjemy groszek. Wkładamy do rondla i napełniamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie się tworzyć bujna pianka, usuwamy ją łyżką cedzakową. Aby groszek gotował się szybciej, możesz dodać trochę oleju słonecznikowego.
weź młody groszek gotuje się szybciej niż stary.

2. Podczas gotowania groszku przygotujemy pieczarki i cebulę.
umyj grzyby i cebulę, obierz i pokrój w kostkę. Smażyć na oleju.

3. Gdy groszek jest ugotowany, wymieszaj z grzybami i cebulą. Zmiel blenderem w puree. Dodaj sól i czarny pieprz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy