świąteczna Rolada śledzia pod futrem

Piękna, niezwykła i świąteczna porcja ulubionego przez wszystkich Dania! Czasami chcesz zaskoczyć swoich gości czymś pysznym. A potem ten przepis przychodzi na ratunek. Spektakularna porcja ulubionej sałatki wszystkich. Gotuj i traktuj swoich bliskich!
katyshaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 38 % 9 g
150 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 30 min

1. Warzywa myjemy i gotujemy. Obierz i zetrzyj wszystkie warzywa na osobnych talerzach.

3. Bierzemy śledź i obieramy go z kości i kroimy filet na kawałki.

4. Układamy sałatkę warstwami na folii spożywczej (aby wygodniej było nam zwinąć ją w rolkę) i posmarować każdą warstwę majonezem. Naprzemiennie warstwy buraki, marchew, jabłko (najlepiej zielone), ziemniaki, cebula i kawałki śledzia. Do smaku dodaj sól i pieprz. Posyp warstwę śledzia sokiem z cytryny.

5. Delikatnie zwiń w rolkę i włóż do lodówki na kilka godzin do impregnacji.

6. Przed podaniem kroimy bułkę i dekorujemy ziołami, cytryną lub posypujemy ziarnami kukurydzy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy