świąteczna Rolada śledzia pod futrem
skład / składniki
7
porcje:
metoda gotowania
1. Warzywa myjemy i gotujemy. Obierz i zetrzyj wszystkie warzywa na osobnych talerzach.
3. Bierzemy śledź i obieramy go z kości i kroimy filet na kawałki.
4. Układamy sałatkę warstwami na folii spożywczej (aby wygodniej było nam zwinąć ją w rolkę) i posmarować każdą warstwę majonezem. Naprzemiennie warstwy buraki, marchew, jabłko (najlepiej zielone), ziemniaki, cebula i kawałki śledzia. Do smaku dodaj sól i pieprz. Posyp warstwę śledzia sokiem z cytryny.
5. Delikatnie zwiń w rolkę i włóż do lodówki na kilka godzin do impregnacji.
6. Przed podaniem kroimy bułkę i dekorujemy ziołami, cytryną lub posypujemy ziarnami kukurydzy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g