skład / składniki
metoda gotowania
zajmijmy się gotowaniem:
- obieramy ziemniaki, myjemy, kroimy losowo, gotujemy do miękkości;
- bulion ziemniaczany wlewa się do rondla - może się jeszcze przydać na końcu;
- zamień ziemniaki w tłuczone ziemniaki za pomocą specjalnego tłuczka;
- cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć na oleju roślinnym do miękkości;
- umyj grzyby, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w cienkie plasterki, rozłóż na patelni do cebuli;
- smażyć, aż uwolniony płyn całkowicie odparuje;
- smażoną cebulę i grzyby wkładamy do miski blendera i siekamy do uzyskania gładkości (można to zrobić w dowolnym pojemniku za pomocą blendera zanurzeniowego);
- łączymy puree grzybowe z ziemniakami, wlewamy gorącą śmietanę, dodajemy sól i pieprz do smaku, ubijamy zupę blenderem (na tym etapie widać konsystencję zupy, a jeśli jest grubsza niż pożądana, doprowadź ją do pożądanej konsystencji za pomocą wywaru ziemniaczanego);
- wysyłamy zupę do ognia, doprowadzamy do wrzenia (nie trzeba gotować!) i rozlewamy porcje.
udekoruj zupę suszoną przyprawą grzybową i gałązkami świeżego koperku.
okazało się po prostu pysznym daniem!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g