skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj domowe marchewki po koreańsku:
- obierz marchewki, zetrzyj na specjalnej tarce;
- cebulę obrać, pokroić w półpierścienie;
- na oleju roślinnym smażyć cebulę, aż stanie się czarna;
- W międzyczasie do marchewki wsypujemy kolendrę i glutaminian sodu, sól, czarny pieprz, a także wlewamy sos sojowy, mieszamy;
- obierz czosnek, zetrzyj na drobnej tarce (lub przepuść przez prasę), włóż do marchewki;
- Usuń spaloną cebulę z oleju roślinnego i wlej gorący olej do marchewki, wymieszaj i wyślij do lodówki, aby ustabilizować smaki.
2. Myjemy bakłażany, odcinamy łodygę i końcówkę z tyłu. Pokrój warzywo na pół, a następnie wykonaj głębokie cięcie poprzeczne (ale nie do końca!). Przygotowane bakłażany rozprowadzamy we wrzącej osolonej wodzie (należy również wlać ocet do wody), gotujemy dokładnie 15 minut.
3. Połóż bakłażana na talerzu i nadziewaj marchewką po koreańsku. Odstawiamy w lodówce na około 2 godziny - w tym czasie marchewki nasycą sok z bakłażana i sprawią, że będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste.
Udekoruj przekąskę orzechami włoskimi i gałązkami pietruszki.
podawaj na stole, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Glutaminian sodu - 110 kcal/100g