bakłażan nadziewany po koreańsku

urozmaic swój świąteczny stół pikantną przekąską! Dopiero planowana jest uczta, gospodynie domowe zaczynają się zastanawiać, co ugotować, aby zaskoczyć gości. Chcę polecić bakłażany nadziewane po koreańsku. To danie na pewno wszystkim się spodoba, a dla niektórych będzie nawet nowością!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 50 % 11 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

1. Przygotuj domowe marchewki po koreańsku:

- obierz marchewki, zetrzyj na specjalnej tarce;

- cebulę obrać, pokroić w półpierścienie;

- na oleju roślinnym smażyć cebulę, aż stanie się czarna;

- W międzyczasie do marchewki wsypujemy kolendrę i glutaminian sodu, sól, czarny pieprz, a także wlewamy sos sojowy, mieszamy;

- obierz czosnek, zetrzyj na drobnej tarce (lub przepuść przez prasę), włóż do marchewki;

- Usuń spaloną cebulę z oleju roślinnego i wlej gorący olej do marchewki, wymieszaj i wyślij do lodówki, aby ustabilizować smaki.

2. Myjemy bakłażany, odcinamy łodygę i końcówkę z tyłu. Pokrój warzywo na pół, a następnie wykonaj głębokie cięcie poprzeczne (ale nie do końca!). Przygotowane bakłażany rozprowadzamy we wrzącej osolonej wodzie (należy również wlać ocet do wody), gotujemy dokładnie 15 minut.

3. Połóż bakłażana na talerzu i nadziewaj marchewką po koreańsku. Odstawiamy w lodówce na około 2 godziny - w tym czasie marchewki nasycą sok z bakłażana i sprawią, że będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste.

Udekoruj przekąskę orzechami włoskimi i gałązkami pietruszki.

podawaj na stole, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Glutaminian sodu - 110   kcal/100g

Podobne przepisy