Zupa z kaczki z domowym makaronem, ziołami i przyprawami

smak dzieciństwa-gotuj dla wszystkich! Zupa z kaczki z makaronem okazuje się niezwykle aromatyczna, bogata i bardzo smaczna. Zwłaszcza jeśli weźmiesz drób. Jeśli nigdy nie próbowałeś tego dania, koniecznie ugotuj!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 20 % 2 g
66 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z kaczki? Oczyść, przypal tuszę kaczki i dobrze umyj ją na zewnątrz i wewnątrz. Włóż kaczkę do zimnej wody i gotuj na małym ogniu, dodaj sól, możesz dodać ulubione przyprawy. Z przyprawami smak mięsa będzie lepszy. Bulion na kaczce gotuje się przez 2-2, 5 godziny przy najsłabszym bulgotaniu. Możesz pokroić tuszę ptaka na mniejsze części.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania bulionu zajmij się gotowaniem makaronu. Rozbij jajka do wygodnej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i kurkumę do jajek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka trzepaczką, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W małych porcjach dodaj przesianą mąkę do jajek i zacznij wyrabiać ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zakończ wyrabianie ciasta na posypanym mąką stole. Ugniataj go rękami. Gotowe elastyczne gładkie ciasto włożyć do miski i przykryć folią. Powinien stać co najmniej pół godziny, aby gluten się rozluźnił, a następnie rozwałkowałeś cienkie ciasto do krojenia makaronu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj cebulę i dodaj ją do bulionu, pozwól jej się ugotować i nasycić smakiem i aromatem. Dla miłośników cebuli-jeśli będzie gotowana przez długi czas i pokroisz ją tak drobno, jak to możliwe, ugotuje się, nie znajdziesz jej w makaronie. Ale aromat i smak będą znacznie lepsze!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ciasto na 4 części. Jeśli masz mały stół lub rozwijasz się na desce, to na 6 części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj ciasto bardzo cienko, odkurzając stół mąką. Niech ciasto trochę wyschnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwinąć ciasto kilka razy i pokroić w cienkie paski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe mięso z bulionu (możesz zdemontować i usunąć kości). Włóż makaron do bulionu. Mieszać. Czas gotowania zależy od grubości ciasta i jego gęstości. Spróbuj i nie rozgotuj. W tym procesie dodaj sól i przyprawy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany koperek i wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj makaron z gorącą kaczką.

dla mnie makaron gotowany na bulionie drobiowym to piosenka i bajka. Jest tak pyszny, że po prostu nie ma słów!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy