skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z kaczki? Oczyść, przypal tuszę kaczki i dobrze umyj ją na zewnątrz i wewnątrz. Włóż kaczkę do zimnej wody i gotuj na małym ogniu, dodaj sól, możesz dodać ulubione przyprawy. Z przyprawami smak mięsa będzie lepszy. Bulion na kaczce gotuje się przez 2-2, 5 godziny przy najsłabszym bulgotaniu. Możesz pokroić tuszę ptaka na mniejsze części.
Krok 2:
Podczas gotowania bulionu zajmij się gotowaniem makaronu. Rozbij jajka do wygodnej miski.
Krok 3:
Dodaj sól i kurkumę do jajek.
Krok 4:
Ubij jajka trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 5:
W małych porcjach dodaj przesianą mąkę do jajek i zacznij wyrabiać ciasto.
Krok 6:
Zakończ wyrabianie ciasta na posypanym mąką stole. Ugniataj go rękami. Gotowe elastyczne gładkie ciasto włożyć do miski i przykryć folią. Powinien stać co najmniej pół godziny, aby gluten się rozluźnił, a następnie rozwałkowałeś cienkie ciasto do krojenia makaronu.
Krok 7:
Drobno posiekaj cebulę i dodaj ją do bulionu, pozwól jej się ugotować i nasycić smakiem i aromatem. Dla miłośników cebuli-jeśli będzie gotowana przez długi czas i pokroisz ją tak drobno, jak to możliwe, ugotuje się, nie znajdziesz jej w makaronie. Ale aromat i smak będą znacznie lepsze!
Krok 8:
Pokrój ciasto na 4 części. Jeśli masz mały stół lub rozwijasz się na desce, to na 6 części.
Krok 9:
Rozwałkuj ciasto bardzo cienko, odkurzając stół mąką. Niech ciasto trochę wyschnie.
Krok 10:
Zwinąć ciasto kilka razy i pokroić w cienkie paski.
Krok 11:
Wyjmij gotowe mięso z bulionu (możesz zdemontować i usunąć kości). Włóż makaron do bulionu. Mieszać. Czas gotowania zależy od grubości ciasta i jego gęstości. Spróbuj i nie rozgotuj. W tym procesie dodaj sól i przyprawy.
Krok 12:
Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany koperek i wymieszaj.
Krok 13:
Podawaj makaron z gorącą kaczką.
dla mnie makaron gotowany na bulionie drobiowym to piosenka i bajka. Jest tak pyszny, że po prostu nie ma słów!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g