kwas chlebowy z soku brzozowego z jęczmieniem

pyszny napój-przygotuj i zachwyć krewnych! Pyszne! Wiosną staramy się nie przegapić zbierania soku brzozowego. Mój mąż to robi. Zdarza się, że zbieramy dużo i zaczynamy fantazjować z napojami. Chcę podzielić się jedną z ulubionych opcji gotowania kwasu chlebowego z soku brzozowego z jęczmieniem. Napój okazuje się dość ostry, jeśli stoi na 2 dni lub dłużej. Tak jak kochamy. Polecam wszystkim!
artemiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
24 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 40 min

przejdź do gotowania:

- sortujemy jęczmień, usuwamy ściółkę, łuskę i wszystko, co może się tam znaleźć, myjemy kilka razy;
- czysty jęczmień smażymy na suchej patelni z grubym dnem, aż pojawi się przyjemny zapach prażonych ziaren, a jęczmień nabierze ładnego brązowego odcienia;
- sok brzozowy jest filtrowany przez drobny sitko lub przez gazę złożoną w kilku warstwach;
- wlej oczyszczony sok do przygotowanego pojemnika, dodaj schłodzony jęczmień;
- zamknij pokrywkę i wyślij do ciemnego, chłodnego miejsca do fermentacji.

siła kwasu chlebowego jest określana niezależnie, do smaku. Im dłużej napój fermentuje, tym mocniejszy będzie. I możesz użyć kwasu chlebowego po pierwszym dniu.

mój napój jest przechowywany przez około miesiąc w niskiej temperaturze, najpierw w piwnicy, a następnie w lodówce, gdy maleje. W chłodzie można go przechowywać przez sześć miesięcy.

pij z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sok brzozowy - 24   kcal/100g

Podobne przepisy