sos sałatkowy z octem winogronowym

przygotuj pyszny sos do swojej ulubionej sałatki! Urozmaicaj swoje ulubione sałatki, zmieniając w składnikach tylko jeden składnik-SOS! Niby nic, ale ile od tego zależy! Proponuję zrobić dressing z octem winogronowym, a każda sałatka będzie świecić nowym kalejdoskopem smaków!
angelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 96 % 75 g
węglowodany 3 % 2 g
699 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

myj warzywa pod bieżącą wodą i drobno posiekaj, po usunięciu łodyg.
w małym pojemniku wymieszaj grubo zmielony czarny pieprz, sól i przygotowane zioła. Wlej ocet winogronowy do powstałej mieszanki, wymieszaj i pozostaw, aby sól całkowicie się rozpuściła.
po 7-10 minutach dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj.

tankowanie jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ocet winogronowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy