SOS Cezar z majonezem
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
tylko kilka kroków - a sos cezara będzie gotowy:
1. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
2. W małym głębokim pojemniku wymieszaj majonez, starty ser, wyciśnij czosnek przez prasę, dodaj sok z cytryny i sos Worcester.
3. Wymieszaj masę, sól i pieprz do smaku.
4. Za pomocą mleka regulujemy gęstość sosu, doprowadzając do pożądanej.
doprawiamy ulubioną sałatkę gotowym sosem i delektujemy się jej smakiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal / 100g