sos Cezar z majonezem

bardzo smaczny sos sałatkowy Cezar! Przygotuj! Sałatka Cezar to jedna z moich ulubionych sałatek. Połączenie składników jest bardzo udane, uzupełniając się nawzajem, tworzą niezrównany smak. Doprawiam taką sałatkę delikatnym sosem majonezowym, którego przepis spieszę się z Tobą podzielić.
ArtesianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 83 % 43 g
węglowodany 8 % 4 g
411 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

tylko kilka kroków - a sos cezara będzie gotowy:

1. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
2. W małym głębokim pojemniku wymieszaj majonez, starty ser, wyciśnij czosnek przez prasę, dodaj sok z cytryny i sos Worcester.
3. Wymieszaj masę, sól i pieprz do smaku.
4. Za pomocą mleka regulujemy gęstość sosu, doprowadzając do pożądanej.

doprawiamy ulubioną sałatkę gotowym sosem i delektujemy się jej smakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal / 100g

Podobne przepisy