sos sałatkowy z masłem dyniowym

spraw, aby sałatka smakowała lepiej dzięki pikantnemu dressingowi! Ostatnio coraz rzadziej używam produktów mlecznych jako dressingu do sałatek. Niedawno odkryłam niesamowicie apetyczny olej dyniowy, dzięki któremu smak sałatki staje się bogatszy. Proponuję przygotować sos na bazie tego oleju i wzbogacić nim swoje ulubione sałatki!
WróżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 99 % 83 g
węglowodany 1 % 1 g
753 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d 15 min

aby stworzyć niepowtarzalny smak dressingu, wybierz suszone zioła bez zmiany preferencji. Bardzo lubię bazylię, więc wziąłem ją. A także suszona cebula i mieszanka różnych ziół. Wszystkie składniki należy przyjmować w postaci suszonej, w przeciwnym razie ugotowany olej stanie się bezużyteczny.

w suchym i czystym pojemniku rozłóż wybrane suche zioła i napełnij je olejem dyniowym (rafinowanym). Szczelnie zamknij pokrywkę i ukryj pojemnik w chłodnym ciemnym miejscu na 6-7 dni. W tym czasie należy zaparzyć olej.

ciesz się aromatycznym olejem dyniowym!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Masło dyniowe - 896   kcal/100g

Podobne przepisy