ciasto z piernika
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania.
Krok 2:
Pokrój pierniki na dwie części.
Krok 3:
Połącz śmietanę z cukrem i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Zanurz plasterki piernika w śmietanie i połóż na talerzu.
Krok 5:
Dodaj kawałki ananasa. Uformuj wzgórze, naprzemiennie: warstwa piernika, warstwa ananasa. Wlać pozostałą śmietanę na wierzch. Włóż ciasto do lodówki na godzinę.
Krok 6:
Następnie wyjmij ciasto i nadmiar kwaśnej śmietany, która spływa z ciasta, delikatnie złóż łyżką i ponownie polej ciasto.
Krok 7:
Gdy śmietana stwardnieje, posyp ciasto startą czekoladą i pokruszonymi orzechami. Włóż ciasto do lodówki na noc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pierniki - 336 kcal/100g