ciasto z piernika

proste, szybkie, pyszne - i nie potrzebujesz piekarnika!
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 76 % 38 g
241 kcal
IG: 3 / 71 / 26

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pierniki na dwie części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz śmietanę z cukrem i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz plasterki piernika w śmietanie i połóż na talerzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kawałki ananasa. Uformuj wzgórze, naprzemiennie: warstwa piernika, warstwa ananasa. Wlać pozostałą śmietanę na wierzch. Włóż ciasto do lodówki na godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wyjmij ciasto i nadmiar kwaśnej śmietany, która spływa z ciasta, delikatnie złóż łyżką i ponownie polej ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy śmietana stwardnieje, posyp ciasto startą czekoladą i pokruszonymi orzechami. Włóż ciasto do lodówki na noc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pierniki - 336   kcal/100g

Podobne przepisy