Sałatka koreańska marchewka ser

Szybki, zdrowy i sycący, ze zwykłych potraw! Sałatka z koreańską marchewką i serem jest przygotowywana w pośpiechu. Najdłużej gotuje się tu jajka. Możesz podawać go w porcjach lub w salaterce. Sałatka dobrze zaspokaja głód, nadaje się na obiad i śniadanie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 56 % 19 g
węglowodany 15 % 5 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z koreańską marchewką i serem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Koreańskie marchewki można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe. Wybierz ser według własnych upodobań, najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować sałatkę, jajka należy wcześniej ugotować. Aby to zrobić, zalej je zimną wodą, podpal i gotuj we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie odcedź gorącą wodę i schłodź jajka w zimnej wodzie. Obierz schłodzone jajka ze skorupy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce zetrzyj jajka na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie zetrzyj ser bezpośrednio do miski na jajka na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź sok z marchewki po koreańsku i włóż do miski na sałatkę. W razie potrzeby możesz pokroić marchewki nieco mniejsze. Dopraw sałatkę majonezem. Aby uzyskać smak, dodaj kilka ząbków czosnku przepuszczonych przez prasę. Do smaku możesz dodać sól i mielony pieprz. Dodając sól, pamiętaj, że majonez jest już słony. Wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Koreańska Sałatka z marchewką i serem jest gotowa! Przenieś do salaterki i podawaj. Przed podaniem polecam trochę schłodzić sałatkę, aby wszystkie składniki stały się tej samej temperatury. Smacznego!

odpowiedni przepis na koreańską marchewkę domowej roboty można znaleźć tutaj .

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. 

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj W tym artykule.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy