skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z koreańską marchewką i serem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Koreańskie marchewki można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe. Wybierz ser według własnych upodobań, najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć.
Krok 2:
Aby przygotować sałatkę, jajka należy wcześniej ugotować. Aby to zrobić, zalej je zimną wodą, podpal i gotuj we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie odcedź gorącą wodę i schłodź jajka w zimnej wodzie. Obierz schłodzone jajka ze skorupy.
Krok 3:
W misce zetrzyj jajka na grubej tarce.
Krok 4:
Następnie zetrzyj ser bezpośrednio do miski na jajka na grubej tarce.
Krok 5:
Odcedź sok z marchewki po koreańsku i włóż do miski na sałatkę. W razie potrzeby możesz pokroić marchewki nieco mniejsze. Dopraw sałatkę majonezem. Aby uzyskać smak, dodaj kilka ząbków czosnku przepuszczonych przez prasę. Do smaku możesz dodać sól i mielony pieprz. Dodając sól, pamiętaj, że majonez jest już słony. Wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą gładkie.
Krok 6:
Koreańska Sałatka z marchewką i serem jest gotowa! Przenieś do salaterki i podawaj. Przed podaniem polecam trochę schłodzić sałatkę, aby wszystkie składniki stały się tej samej temperatury. Smacznego!
odpowiedni przepis na koreańską marchewkę domowej roboty można znaleźć tutaj .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj W tym artykule.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g