sałatka z zielonej fasoli z ziemniaków i jajek
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
od samego początku gotuj ziemniaki i zieloną fasolkę w osolonej wodzie. Następnie pokrój. Jajka należy również ugotować na twardo i pokroić w długie paski.Przygotowujemy sos. Umieść olej słonecznikowy, ocet, musztardę, sok z cytryny i przyprawy w słoiku z pokrywką i wstrząsaj, aż uzyskasz gładką masę. Polej nim jeszcze gorące ziemniaki i fasolę. To po to, aby były dobrze nasycone. Ochłodzić. I dopiero potem możesz już dodać jajka i zieloną cebulę. Dodaję też majonez, całkiem sporo, dosłownie kilka łyżeczek do herbaty. Nasza sałatka jest gotowa. Dobrze jest podawać z każdym zimnym mięsem lub przekąską rybną. A także wytrawne białe wino nie zaszkodzi tutaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Oregano - 25 kcal/100g