skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Uwielbiam sałatki rybne-pożywne, łatwe w przygotowaniu, odpowiednie zarówno na śniadanie, jak i na uroczysty lunch. Sałatka rybna z wędzonym dorszem to mój ulubiony przepis kulinarny.
zwykle zaczynam gotowanie od marynowania cebuli: wyciskam sok z połowy cytryny, dodaję wodę i przyprawy. Zalej powstałą marynatą cebulę pokrojoną w krążki przez 10-15 minut.
teraz najtrudniejszą i najbardziej niekochaną rzeczą, jaką robię, jest czyszczenie ryb. Nasi żołnierze mają szczęście, że w wojsku są karani obieraniem ziemniaków, a nie ryb. Ogólnie rzecz biorąc, naszą "złotą rybkę" należy oczyścić ze skóry i kości i zdemontować na małe plasterki. Radzę najpierw oczyścić rybę ze skóry i przeciąć ją wzdłuż pleców – łatwiej będzie usunąć wszystkie kości.
następnie kroję jajka na twardo i ogórki kiszone i mieszam wszystkie składniki. Latem do sałatki dodaję tylko świeże ogórki, ale to kwestia gustu – marynowane nadają potrawom niezwykły akcent.
teraz pozostaje doprawić sałatkę majonezem, dodać przyprawy i zioła, a pyszna sałatka rybna z wędzonym dorszem jest gotowa do podania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g