skład / składniki
metoda gotowania
jeśli ktoś chce zaskoczyć swoich bliskich podczas kolacji, ten przepis kulinarny jest dla nich. Wydaje się, że nie ma już siły na przygotowanie obiadu po pracy, ale dom wymaga, więc przygotowanie jest szybsze i łatwiejsze. Sałatka z lekko solonym łososiem nie zajmie dużo czasu, szczerze mówiąc. Kiedy usłyszałem tytuł po raz pierwszy, pomyślałem, że to coś strasznie zawiłego, długo trudnego do przygotowania. I zacząłem gotować-jedyną trudnością jest obieranie grejpfruta. Tak, a to jedzenie nie jest tak pyszne, oczywiście nie będziesz gotować codziennie (chociaż, kto wie), ale 2-3 razy w tygodniu – na pewno.
bierzemy miski. Liście sałaty - na dole, możesz w całości, możesz rozerwać ręce. Pokrój filet z łososia w małe kostki i na liście. Grejpfruty obieramy ze skórki i folii, kroimy w te same kostki, układamy na łososiu warstwą. Jajka gotujemy. Trzy na wierzchu jajka na drobnej tarce, następnie warstwa startego sera, ponownie łososia, grejpfruta, jajka, sera. Udekoruj posiekanymi oliwkami, jeśli to konieczne – dodaj. Wlej oliwę z oliwek. Możesz ozdobić pięknie pokrojonym pomidorem. Myślę, że największym efektem jest podanie: "koktajl sałatkowy z łososiem". Domownicy będą nadbałdować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Grejpfrut - 29 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g