skład / składniki
metoda gotowania
moja miłość do marynowanej cebuli i czosnku zaczęła się od tego, że mój teść praktycznie zmusił mnie do spróbowania kawałka czosnku ze słoika. Sama byłam bardzo zaskoczona tym faktem, ale bardzo podobało mi się to jedzenie. Od tego czasu żadna jesień nie jest kompletna bez tego, że zgodnie z kulinarnym przepisem rodziców męża nie przygotowałem sałatki cebulowej na zimę. Sałatkę można nazwać tylko warunkowo, ale tak nazywa ją cała nasza rodzina. Mówię więc o sposobie przygotowania tej przekąski.
na początek wybierz najmniejszą cebulę. Ważne jest, aby nie zawiódł, był silny. Czyścimy, napełniamy wodą z sokiem z cytryny (w ilości pół cytryny na 1 litr wody) i gotujemy przez kilka minut. Po tym czasie wyjmujemy cebulę, suszymy ją, układamy w słoikach do konserwacji (umytych).
dodaj przyprawy do słoików: liść laurowy do smaku, 2-3 groszki czarnego pieprzu, czosnek - 1-2 ząbki, cynamon i goździki. Wlać marynatę . W razie potrzeby można układać w następujący sposób: warstwa cebuli, warstwa pierścieni czerwonej papryki. Wlać gorącą marynatę (na 1 litr wody – 1 łyżka.l sól i 1 szklanka 8% octu). Zamykamy słoiki i sterylizujemy przez 40 minut (w przypadku słoików litrowych).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g