zupa mleczna z ziemniakami i grzybami
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
dokładnie obierz i umyj ziemniaki, a następnie pokrój je w kostkę i zanurz we wrzącej wodzie. Po drodze posiekamy cebulę. Opłucz grzyby i gotuj je do miękkości w misce hotelowej, a następnie pokrój je w małe kostki. Grzyby z cebulą smażymy na maśle i wrzucamy do bulionu, w którym gotuje się ziemniaki. Posolić składniki i wysłać do gotowania, aż będą całkowicie ugotowane. Następnie wlej mleko i dodaj przyprawy do smaku i ponownie zagotuj. Pozostaje schłodzić zawartość i jedzenie jest gotowe!
zupa mleczna z ziemniakami i grzybami musi być schłodzona przed podaniem i posypana ziołami, najlepiej drobno posiekanymi. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g