zupa mleczna z ziemniakami i śledziem
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
przepisy kulinarne na zupy mleczne kuchni łotewskiej powstały pod wpływem kuchni estońskiej. Zupa mleczna z ziemniakami i śledziem została mi podana w jednej restauracji. Byłem mile zaskoczony tym połączeniem śledzia w zupie. Po zapoznaniu się z przepisem poznasz sposób przygotowania tego pysznego dania. Opowiedział mi go znajomy, który robi zupy mleczne. Zacznijmy gotować.
pokrój ziemniaki w kostkę, posiekaj cebulę i zanurz je we wrzącej wodzie i gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie. Następnym krokiem jest dodanie fileta rybnego, wstępnie pokrojonego na kawałki i gotujemy przez 5 minut. Dodamy mleko i zagotujemy wszystkie składniki. Usuń powstałe naczynie z ognia. Jedzenie jest gotowe do publicznego spożycia!
przed podaniem dopraw zupę mleczną ziemniakami i śledziem kwaśną śmietaną i zieloną cebulką. Teraz możesz skosztować ciekawego dania kuchni łotewskiej na własnym stole. Życzymy smacznego!
pokrój ziemniaki w kostkę, posiekaj cebulę i zanurz je we wrzącej wodzie i gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie. Następnym krokiem jest dodanie fileta rybnego, wstępnie pokrojonego na kawałki i gotujemy przez 5 minut. Dodamy mleko i zagotujemy wszystkie składniki. Usuń powstałe naczynie z ognia. Jedzenie jest gotowe do publicznego spożycia!
przed podaniem dopraw zupę mleczną ziemniakami i śledziem kwaśną śmietaną i zieloną cebulką. Teraz możesz skosztować ciekawego dania kuchni łotewskiej na własnym stole. Życzymy smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g