Nowa pyszna sałatka z dyni i ciecierzycy

oryginalny przepis na bardzo smaczną sałatkę!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 67 % 18 g
123 kcal
IG: 78 / 0 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h

każde nowe jedzenie jest postrzegane z zainteresowaniem i obawą. A co, jeśli nie będzie tak, jak powinno być? I po prostu postępuj zgodnie z przepisem kulinarnym, nie wymyślając niczego własnego. I wszystko się ułoży. Chcę od razu powiedzieć, że ciecierzyca to duży groszek, który jest bardzo lubiany w krajach wschodnich. Należy go namoczyć w wodzie przez jeden dzień przed rozpoczęciem gotowania. Do tej sałatki potrzebujemy gotowanej ciecierzycy.
włóż pokrojoną w kostkę dynię do brytfanny i wlej dwie łyżki oleju, dodając do niej kolendrę i kminek. Piec przez 20 minut, aż dynia będzie miękka. Teraz powinna ostygnąć.
w dużej misce wymieszaj dynię, groszek, drobno posiekane figi, bardzo cienko pokrojoną cebulę i posiekane liście kolendry. Jeśli masz okazję znaleźć kandyzowane figi, sałatka okaże się delikatniejsza.
Robienie tankowania. W dzbanku lub szklanym słoju z pokrywką wymieszaj dwie łyżki oliwy z oliwek, startą skórkę z cytryny, dwie łyżki soku z cytryny, sól i pieprz. Wszystko to bardzo dobrze wstrząsnąć. Wlać sałatkę i dokładnie wymieszać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Figi - 49   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy