skład / składniki
metoda gotowania
każde nowe jedzenie jest postrzegane z zainteresowaniem i obawą. A co, jeśli nie będzie tak, jak powinno być? I po prostu postępuj zgodnie z przepisem kulinarnym, nie wymyślając niczego własnego. I wszystko się ułoży. Chcę od razu powiedzieć, że ciecierzyca to duży groszek, który jest bardzo lubiany w krajach wschodnich. Należy go namoczyć w wodzie przez jeden dzień przed rozpoczęciem gotowania. Do tej sałatki potrzebujemy gotowanej ciecierzycy.
włóż pokrojoną w kostkę dynię do brytfanny i wlej dwie łyżki oleju, dodając do niej kolendrę i kminek. Piec przez 20 minut, aż dynia będzie miękka. Teraz powinna ostygnąć.
w dużej misce wymieszaj dynię, groszek, drobno posiekane figi, bardzo cienko pokrojoną cebulę i posiekane liście kolendry. Jeśli masz okazję znaleźć kandyzowane figi, sałatka okaże się delikatniejsza.
Robienie tankowania. W dzbanku lub szklanym słoju z pokrywką wymieszaj dwie łyżki oliwy z oliwek, startą skórkę z cytryny, dwie łyżki soku z cytryny, sól i pieprz. Wszystko to bardzo dobrze wstrząsnąć. Wlać sałatkę i dokładnie wymieszać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Figi - 49 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g