Sałatka z orzechami włoskimi i ananasem
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
gotuj jajka i ziemniaki, ostudź i obierz. Trzy na grubej tarce w różnych pojemnikach jajka, ziemniaki. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie i zalej wrzącą wodą. Szynkę kroimy w cienkie paski, ananasy w kostkę. Orzechy smażymy trochę na suchej patelni, wlewamy do torby i kilkakrotnie przechodzimy przez nią wałkiem do ciasta. W głębokiej salaterce kładziemy warstwę połowy ziemniaków, dodajemy, smarujemy majonezem. Na wierzchu szynka, połowa normy, majonez, posyp orzechami. Kładziemy cebulę, jajka i ananasa. Smarujemy majonezem. Znowu ziemniaki, szynka, orzechy, cebula, jajka i ananas. Nie zapomnij o majonezie. Posyp orzechami włoskimi i lodówką do impregnacji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal / 100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g