Sałatka z kurczakiem warstwami
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
tak wielu lubi dodawać suszone śliwki do sałatek. Trudno wyobrazić sobie prawie słodki owoc w sałatce, ale mimo to dodaje pikantności potrawie. Suszone śliwki należy posortować, spłukać, a następnie zalać zimną wodą i pozostawić do zmiękczenia. Gdy suszone śliwki ostygną, musisz usunąć z nich nasiona. Do sałatki należy ją pokroić w paski.
podobnie, w paski, kroimy miąższ kurczaka, a także ogórki i jajka.
na pewno masz piękne kieliszki do wina! W każdym z nich, według liczby gości, układamy warstwy wszystkich naszych składników-kurczaka, jajek, ogórków i suszonych śliwek. Wszystko to pięknie polane kwaśną śmietaną z majonezem. Posyp orzechami i drobno posiekanymi ziołami na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g