ciasto na galuszki w zupie na kefirze

zupa z gałuszkami-przepis to legenda. Nawet klasycy o nim pisali! Gotuj! Prawdziwe Ukrainki przygotowują takie ciasto na Galushki. Przynajmniej raz musisz spróbować autentycznych przepisów w swojej kuchni.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 78 % 40 g
204 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Wymieszaj jajka z solą i kefirem.
2. Zagnieść połowę mąki w płynnej mieszance.
3. Posyp mieszaninę sodą i wymieszaj.
4. Dodaj resztę mąki i zagnieść ciasto (nie zapomnij przesiać mąki).
5. Gdy zupa jest prawie gotowa-łyżeczką włóż ciasto do zupy i poczekaj, aż Galushki się pojawią. Gotuj przez 2 minuty, wyłącz i pozwól zupie się zaparzyć.
miłego! Pikantnego!
PS Jeśli lubisz niezbyt bujne pierogi, wymieszaj trochę więcej mąki, moczyć ciasto w torbie przez pół godziny, a następnie rozwałkuj ciasto na kiełbasę i pokrój nożem (jak leniwe pierogi lub gnocchi).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy