marynata do wędzenia makreli

uniwersalna marynata do wędzenia! Oszczędzaj, ucz się i używaj! Takie marynaty są przydatne dla początkujących hostess. A co, jeśli nie znasz stosunku wody do soli do marynaty?! A więc zapamiętasz na zawsze (przynajmniej na życie) i naprzód, za zakonami (jest zakon za pyszne wędzenie?)
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
8 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 min

1. Wlej wodę do wygodnej miski i rozcieńcz w niej sól. Głównym warunkiem właściwej marynaty do wędzenia jest 10% roztwór soli. Resztę można zmienić według własnego gustu, ale sól Zwykle się nie zmienia.

2. Dodaj pieprz i goździki do solanki, włóż liść laurowy.

3. Dodaj sekretny składnik prawdziwego konesera-kiszony (marynowany) czosnek. Można go lekko zmiażdżyć rękami lub pokroić na kawałki lub posiekać(blender, moździerz itp.).

marynata jest gotowa. Włóż do niego makrelę gotową do marynowania i wyjmij na 2-3 dni. Następnie wysusz, przewietrz i wędz.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy