marynata do wędzenia makreli
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej wodę do wygodnej miski i rozcieńcz w niej sól. Głównym warunkiem właściwej marynaty do wędzenia jest 10% roztwór soli. Resztę można zmienić według własnego gustu, ale sól Zwykle się nie zmienia.
2. Dodaj pieprz i goździki do solanki, włóż liść laurowy.
3. Dodaj sekretny składnik prawdziwego konesera-kiszony (marynowany) czosnek. Można go lekko zmiażdżyć rękami lub pokroić na kawałki lub posiekać(blender, moździerz itp.).
marynata jest gotowa. Włóż do niego makrelę gotową do marynowania i wyjmij na 2-3 dni. Następnie wysusz, przewietrz i wędz.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g