skład / składniki
metoda gotowania
przepis na przygotowanie gruszki na zimę jest bardzo prosty i wielu się spodoba.
natychmiast dokonam rezerwacji, że te składniki są przeznaczone na jeden trzylitrowy słoik. Co więcej, całkowita liczba gruszek zależy od ich wielkości.
umyj owoce, odetnij korzenie.
kładziemy gruszki, & nbsp;wanilię i jabłka, a te ostatnie kładziemy na środku słoika.
zasypiamy kwasem cytrynowym.
wlej wrzącą wodę do słoika, odczekaj dziesięć minut i spuść.
po napełnieniu połowy całego cukru ponownie wlej wrzącą wodę i odczekaj dziesięć minut.
wlej pozostały cukier, zalej wrzącą wodą i włóż do rondla do sterylizacji.
zamykamy schłodzone słoiki pokrywkami.
przechowuj puste miejsca w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
gotowe gruszki są bardzo podobne do świeżych owoców. Często używam ich do robienia gruszek Charlotte.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Strąk wanilii - 287 kcal/100g