przekąska do koniaku

kieliszek łyżwy lepiej ugryźć taką przekąskę!
DymitrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 79 % 48 g
281 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

twierdzi się, że ten przepis kulinarny był aktywnie wykorzystywany przez ostatniego rosyjskiego cesarza Mikołaja II, który spośród wszystkich napojów alkoholowych preferował koniak bardziej niż inne. Nie mówię teraz o czarnym kawiorze, na który większości naszych współobywateli wciąż nie stać, nawet na bardzo duże święta (Mikołaj II jako osoba Królewska mógł sobie pozwolić na jedzenie czarnego kawioru w ogromnych łyżkach, ale ograniczał się do koła cytryny, na którym czarny kawior nakładał się na zjeżdżalnię; to była jego ulubiona przekąska do koniaku). Mówimy o bardziej demokratycznym i łatwo dostępnym jedzeniu – serze i każdej twardej odmianie.
na początek pokrój ser za pomocą krajalnicy do sera na cienkie talerze. Dobrze umyj cytrynę ze skórką, nie obieraj Skórki. A także tniemy go tak cienko, jak to możliwe – na koła. W razie potrzeby zanurz cytrynę w granulowanym cukrze po obu stronach. Rozłóż cytryny na talerzu, połóż talerze serowe na wierzchu. Następnie bierzemy długi drewniany szpikulec, podwajamy cytrynę palcami i pięknie nakłuwamy szpikulec razem z serem. Powinno być pięknie. Nawiasem mówiąc, jest to tradycyjnie kuchnia francuska – miejsce narodzin wysokiej jakości koniaków i pysznych serów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy