skład / składniki
gotowanie krok po kroku
twierdzi się, że ten przepis kulinarny był aktywnie wykorzystywany przez ostatniego rosyjskiego cesarza Mikołaja II, który spośród wszystkich napojów alkoholowych preferował koniak bardziej niż inne. Nie mówię teraz o czarnym kawiorze, na który większości naszych współobywateli wciąż nie stać, nawet na bardzo duże święta (Mikołaj II jako osoba Królewska mógł sobie pozwolić na jedzenie czarnego kawioru w ogromnych łyżkach, ale ograniczał się do koła cytryny, na którym czarny kawior nakładał się na zjeżdżalnię; to była jego ulubiona przekąska do koniaku). Mówimy o bardziej demokratycznym i łatwo dostępnym jedzeniu – serze i każdej twardej odmianie.
na początek pokrój ser za pomocą krajalnicy do sera na cienkie talerze. Dobrze umyj cytrynę ze skórką, nie obieraj Skórki. A także tniemy go tak cienko, jak to możliwe – na koła. W razie potrzeby zanurz cytrynę w granulowanym cukrze po obu stronach. Rozłóż cytryny na talerzu, połóż talerze serowe na wierzchu. Następnie bierzemy długi drewniany szpikulec, podwajamy cytrynę palcami i pięknie nakłuwamy szpikulec razem z serem. Powinno być pięknie. Nawiasem mówiąc, jest to tradycyjnie kuchnia francuska – miejsce narodzin wysokiej jakości koniaków i pysznych serów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g