klasyczny włoski sos boloński z mięsem mielonym

bardzo aromatyczny i smaczny dodatek do spaghetti. Sos boloński to bardzo znane danie kuchni włoskiej, składające się z sosu mięsnego z aromatycznymi ziołami i warzywami. Bazylia może być używana jako aromatyczne zioła. I powinien być świeży. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 63 % 19 g
węglowodany 17 % 5 g
214 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny włoski sos boloński z mięsem mielonym? Aby przygotować, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mięso mielone może być używane z wieprzowiną, wołowiną lub wieprzowiną. Będę gotować z mielonej wieprzowiny. Najlepiej, aby mięso mielone nie było zamrożone. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Umyj liście świeżej bazylii i selera. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz użyć pomidorów we własnym soku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść patelnię o odpowiedniej wielkości na ogniu. Podczas podgrzewania drobno posiekaj obraną cebulę i seler. Na gorącą patelnię wlej trochę oliwy z oliwek i włóż posiekany warzywa. Smaż je, od czasu do czasu mieszając, aż będą złote.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj mięso mielone na patelnię. Wszystko wymieszaj i smaż, aż mięso mielone będzie gotowe. Zajmie to 7-8 minut. Nie zapomnij wszystko wymieszać, aby mięso mielone nie zaczęło się palić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie zmiel czosnek i bazylię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj na patelnię do mielonego koncentratu pomidorowego, zmiażdżony czosnek z bazylią. Do smaku wszystko lekko posolić i posypać czarnym pieprzem. Wlej wytrawne czerwone Wino i wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasz sos jest gotowy! Nie powinien być zbyt płynny. Konsystencja bardziej przypomina gulasz. Podawać z makaronem, takim jak tagliatelle, penne lub fettuccine. Ale możesz użyć zwykłego spaghetti. Gotuj je do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy sos ułożyć na spaghetti i posypać startym serem. Do tego sosu zwykle używa się startego parmezanu. Jego niezwykły smak doskonale współgra z całym daniem. Smacznego!

możesz przygotować taki sos na przyszłość przez kilka dni. Dobrze trzyma się w lodówce przez 2-3 dni. Aby go użyć, wystarczy go podgrzać w kuchence mikrofalowej. Ale ser, do posypania, Zawsze używaj świeżo startego.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal / 100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy