skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny włoski sos boloński z mięsem mielonym? Aby przygotować, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mięso mielone może być używane z wieprzowiną, wołowiną lub wieprzowiną. Będę gotować z mielonej wieprzowiny. Najlepiej, aby mięso mielone nie było zamrożone. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Umyj liście świeżej bazylii i selera. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz użyć pomidorów we własnym soku.
Krok 2:
Umieść patelnię o odpowiedniej wielkości na ogniu. Podczas podgrzewania drobno posiekaj obraną cebulę i seler. Na gorącą patelnię wlej trochę oliwy z oliwek i włóż posiekany warzywa. Smaż je, od czasu do czasu mieszając, aż będą złote.
Krok 3:
Następnie dodaj mięso mielone na patelnię. Wszystko wymieszaj i smaż, aż mięso mielone będzie gotowe. Zajmie to 7-8 minut. Nie zapomnij wszystko wymieszać, aby mięso mielone nie zaczęło się palić.
Krok 4:
W tym czasie zmiel czosnek i bazylię.
Krok 5:
Następnie dodaj na patelnię do mielonego koncentratu pomidorowego, zmiażdżony czosnek z bazylią. Do smaku wszystko lekko posolić i posypać czarnym pieprzem. Wlej wytrawne czerwone Wino i wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.
Krok 6:
Nasz sos jest gotowy! Nie powinien być zbyt płynny. Konsystencja bardziej przypomina gulasz. Podawać z makaronem, takim jak tagliatelle, penne lub fettuccine. Ale możesz użyć zwykłego spaghetti. Gotuj je do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 7:
Gotowy sos ułożyć na spaghetti i posypać startym serem. Do tego sosu zwykle używa się startego parmezanu. Jego niezwykły smak doskonale współgra z całym daniem. Smacznego!
możesz przygotować taki sos na przyszłość przez kilka dni. Dobrze trzyma się w lodówce przez 2-3 dni. Aby go użyć, wystarczy go podgrzać w kuchence mikrofalowej. Ale ser, do posypania, Zawsze używaj świeżo startego.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal / 100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g