smażone kanapki z kiełbasą jajeczną i serem na patelni

szybkie, proste, najsmaczniejsze, na śniadanie! Smażone na patelni kanapki z jajkiem, kiełbasą i serem zapewnią ci pełne śniadanie, są sycące i pożywne. A poza tym można je zabrać ze sobą do pracy, nauki lub na spacer.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 53 % 24 g
232 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić smażone kanapki? Przygotuj wskazane składniki. Weź gotowaną kiełbasę, odpowiednie są również kiełbaski lub kiełbaski. Każdy twardy, a nawet półstały ser będzie działał. Najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości i dobrze się topi. Do chleba wybierz Bochenek, tosty lub bagietkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój świeży biały chleb na plastry o grubości nie większej niż centymetr.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowane jajka rozbij na głębokie naczynie, dodaj sól i lekko ubij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uwolnij ser i gotowaną kiełbasę z opakowania i zetrzyj na grubej tarce. Możesz także drobno posiekać kiełbasę lub zrobić mieszankę gotowanej i wędzonej kiełbasy, wybierz według własnego gustu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce z jajkami dodaj starty ser i kiełbasę, dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić składniki. Okazuje się, że jest to dość gęsta mieszanka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż przygotowaną mieszankę gorących kanapek na każdym kawałku chleba, lekko dociskając łyżką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podgrzej patelnię na średnim ogniu. Lepiej jest, jeśli jest nieprzywierający, aby kanapki się nie przypaliły. Wlej kroplę oleju na patelnię. Szybkimi ruchami, aby uniknąć upuszczenia mieszanki kiełbasy i sera, ułóż kanapki nadzieniem do dołu. Smaż je przez kilka minut na małym ogniu, a następnie odwróć na drugą stronę na pół minuty, aby lekko wysuszyć chleb. Ułóż gotowe kanapki na talerzu. Podawaj natychmiast.

gorące kanapki są zawsze zwycięską opcją śniadaniową, zwłaszcza jeśli w rodzinie są dzieci. W końcu to prawie mini pizza, którą wszyscy kochają. Przygotowują się prosto i szybko. Istnieje wiele odmian gotowania. Możesz wybrać inny chleb-biały, czarny, z otrębami, pełnoziarnisty, Borodinsky. Możesz zmieniać ilość kiełbasy i sera, a także samego sera i kiełbasy, próbować różnych kombinacji. Można je podawać natychmiast na gorąco lub zabrać ze sobą do pracy lub na spacer - schłodzone nie stracą swojego uroku. Do podania idealnie ozdobią je świeże warzywa.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy