skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Podziel rybę na filety i kości-skórę. Obierz krewetki. Nie wyrzucaj niczego (z wyjątkiem żyły na ogonie).
Krok 2:
W przypadku bulionu włóż do pojemnika mikrofalowego głowy-muszle - ogony krewetek, skórę-kości ryb, seler i szczyptę soli. Napełnij wodą i mikrofaluj do maksymalnej mocy przez 4 minuty.
Krok 3:
Obierz i pokrój pory. Drobno posiekaj czosnek.
Krok 4:
Zetrzyj obrane marchewki.
Krok 5:
Odcedź gotowy bulion. Umyj pojemnik, w którym się gotował.
Krok 6:
W pojemniku złóż pory, czosnek, marchewkę. Sól i dodaj masło. Mikrofalówka przez 2 minuty.
Krok 7:
Pokrój ryby na ładne kawałki i krewetki, jeśli chcesz.
Krok 8:
Sól i pieprz.
Krok 9:
Dodaj owoce morza do półgotowanych warzyw.
Krok 10:
Napełnij przyszłą zupę bulionem i gotuj przez kolejne 2 minuty.
Krok 11:
W tym czasie posiekaj natkę pietruszki.
Krok 12:
Wlej gotową zupę do talerza.
Krok 13:
Posyp zielenią. Świeży domowy chleb jest dobry z taką zupą.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g