marynowane rydzyki i masło

żywe grzyby leśne na stole przez cały rok! Marynowane grzyby i masło... Co może być lepszego niż pyszne grzyby leśne na stole, podawane z pachnącymi oliwkami i pikantnymi przyprawami? Tylko jeśli grzyby są 2 razy większe! Wiele marynuje osobno masło i imbir, ale ten przepis obejmuje wspólne marynowanie. Przekąska jest bardziej zróżnicowana niż przy użyciu jednego rodzaju grzybów leśnych. Smak marynowanych grzybów jest po prostu doskonały!
homjakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 60 % 3 g
22 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h

przede wszystkim musisz posortować grzyby i usunąć wszystkie śmieci leśne. Jeśli grzyby są duże, możesz pokroić je na ćwiartki. Małe można pozostawić w całości. Następnie wlej olej i grzyby czystą wodą i dokładnie spłucz je z piasku. Odcedź i wrzuć grzyby do durszlaka. Rozłóż grzyby na desce do krojenia i odetnij uszkodzone obszary.

gotuj na przemian grzyby. Wlać obrane grzyby do rondla i zalać czystą chłodną wodą. Zagotuj wodę i gotuj grzyby na małym ogniu przez 10 minut. W takim przypadku piankę, która powstaje podczas gotowania grzybów, Usuń łyżką lub łyżką cedzakową. Następnie zrób to samo z masłem. Zalej je czystą wodą i gotuj przez 15-20 minut, okresowo usuwając pianę. Ugotowane grzyby włożyć do durszlaka, spuszczając wodę.

przygotuj marynatę na grzyby. Aby to zrobić, wlej czystą wodę do rondla, dodaj sól, cukier, pieprz i goździki. Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Przyprawy można dostosować do własnych upodobań.

Przenieś gotowane masło i imbir do rondla z marynatą i gotuj wszystko razem przez 20-25 minut. Następnie dodaj ocet do rondla, wymieszaj. I jeszcze raz gotuj wszystko przez około 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia.

przygotuj słoiki do konserwacji. Dobrze spłucz słoiki, wysterylizuj je na parze lub w piekarniku. Zagotuj pokrywki.

czosnek obrać, umyć i pokroić wzdłuż na średnie kawałki.

włóż czosnek i liść laurowy do każdego przygotowanego słoika.

następnie za pomocą dużej łyżki lub chochli ułóż masło i imbir wraz z marynatą w słoikach w gęstej warstwie zmieszanej. Zwiń słoiki z czystymi pokrywkami.

umieść słoiki z marynowanymi grzybami na płaskiej powierzchni i zawiń w ciepły koc. Pozostaw na noc, aż całkowicie ostygną. Następnie można je umieścić w chłodnym miejscu do przechowywania.

marynowane grzyby i masło są gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rydzyki świeże - 17   kcal/100g
  • Maślanka - 23   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g

Podobne przepisy