skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim musisz posortować grzyby i usunąć wszystkie śmieci leśne. Jeśli grzyby są duże, możesz pokroić je na ćwiartki. Małe można pozostawić w całości. Następnie wlej olej i grzyby czystą wodą i dokładnie spłucz je z piasku. Odcedź i wrzuć grzyby do durszlaka. Rozłóż grzyby na desce do krojenia i odetnij uszkodzone obszary.
gotuj na przemian grzyby. Wlać obrane grzyby do rondla i zalać czystą chłodną wodą. Zagotuj wodę i gotuj grzyby na małym ogniu przez 10 minut. W takim przypadku piankę, która powstaje podczas gotowania grzybów, Usuń łyżką lub łyżką cedzakową. Następnie zrób to samo z masłem. Zalej je czystą wodą i gotuj przez 15-20 minut, okresowo usuwając pianę. Ugotowane grzyby włożyć do durszlaka, spuszczając wodę.
przygotuj marynatę na grzyby. Aby to zrobić, wlej czystą wodę do rondla, dodaj sól, cukier, pieprz i goździki. Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Przyprawy można dostosować do własnych upodobań.
Przenieś gotowane masło i imbir do rondla z marynatą i gotuj wszystko razem przez 20-25 minut. Następnie dodaj ocet do rondla, wymieszaj. I jeszcze raz gotuj wszystko przez około 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia.
przygotuj słoiki do konserwacji. Dobrze spłucz słoiki, wysterylizuj je na parze lub w piekarniku. Zagotuj pokrywki.
czosnek obrać, umyć i pokroić wzdłuż na średnie kawałki.
włóż czosnek i liść laurowy do każdego przygotowanego słoika.
następnie za pomocą dużej łyżki lub chochli ułóż masło i imbir wraz z marynatą w słoikach w gęstej warstwie zmieszanej. Zwiń słoiki z czystymi pokrywkami.
umieść słoiki z marynowanymi grzybami na płaskiej powierzchni i zawiń w ciepły koc. Pozostaw na noc, aż całkowicie ostygną. Następnie można je umieścić w chłodnym miejscu do przechowywania.
marynowane grzyby i masło są gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rydzyki świeże - 17 kcal/100g
- Maślanka - 23 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g