skład / składniki
metoda gotowania
dzisiaj widzimy wokół siebie coraz więcej grubasów, czyli tych, którzy po prostu wyczerpują się z nadmiernej wagi. Cóż, do takiej pełni, często niezdrowej, prowadzi zarówno całkowicie nieaktywny styl życia z szeregiem chorób przewlekłych, jak i niewłaściwą dietą. Dlatego, gdy jesteś głodny lub musisz nakarmić swoją rodzinę, chcesz ugotować nie coś zwyczajnego, ale wykwintne jedzenie.
znalezienie tego niezwykłego czasami zajmuje tyle czasu. A kiedy masz przyjaciół, którzy często gotują pyszne i niezwykłe, nie ma problemu! Otwierasz swoją domową książkę kucharską i przeglądasz w poszukiwaniu fajnego przepisu kulinarnego. I tam znajdziesz dawno zapomniany przepis przywieziony przez przyjaciół z Finlandii.
jeśli byłeś tam i zdecydowałeś się skosztować zupy, być może będziesz musiał wybierać spośród pstrąga, siei, łososia lub sielawy. Oczywiście smak tego dania będzie fajny. Ale ta zupa jest szczególnie smaczna, o której opowiem. Zobacz, jakie piękno - zupa grzybowa z kurkami! Pozostaje tylko zajrzeć do lodówki i-voila, to pikantne danie wkrótce będzie palić na twoim stole. Jest szczególnie odpowiedni dla tych, którzy wolą chudy stół. Nasze kurki nadadzą uroku i niezwykłości tej Fińskiej zupie!
nasza zupa jest kremowa i bardzo gęsta, w oryginale nosi tę nazwę – suppilovahverokeitto. Nie, Nie, nawet nie próbuj go zapamiętać! Ugotujemy się i pamiętamy, że nie będzie to tradycyjna zupa grzybowa, do której wszyscy już się przyzwyczailiśmy. Chociaż zapewniam cię, że fińskie podejście wcale go nie zepsuje. Wiesz, po prostu nie można zmęczyć się podziwem dla praktyczności fińskich ludzi. Od tych ludzi można się wiele nauczyć. Dlatego nie mam wątpliwości, że wszyscy, którzy teraz czytają te wiersze, również będą zachwyceni. A kiedy ugotuje zupę i kiedy poda tę pachnącą zupę z kurków do stołu.
więc weź grzyby i cebulę. Z grubsza posiekamy kurki i drobno posiekamy promień. A do następnej operacji potrzebujesz dużego rondla z grubym dnem. Weź masło i rozpuść je w rondlu. Włóż cebulę do stopionego masła i smaż przez kilka minut. AHA, a smaki poszły po całym mieszkaniu!
a teraz, kiedy dodamy kurki do oleju, a także usmażymy je, ale już z cebulą, nie będziemy mieli czasu na połknięcie śliny. Wymieszaj wszystko, co usmażyliśmy, ale nie zapominaj, że musisz smażyć nie na dużym ogniu, ale na małym! Po tym, jak większość płynu wyparuje z dna patelni, dodaj tutaj mąkę. Natychmiast wymieszaj, a następnie wlej bulion.
dla tych, którzy nie wiedzą, czym jest bulion warzywny! W naszym przypadku można go zrobić z ziemniaków, kapusty i marchwi.
zupa pozostaje tylko doprawić. Lepiej sól i gorzki czarny pieprz. Teraz gotuj, mieszając od czasu do czasu, aby nie zgęstniał, przez kwadrans, czyli 15 minut. Teraz wrzuć do tej masy ciężką śmietanę (lub śmietanę) i ponownie ugotujemy. Po gotowaniu zupy przez około pięć minut usuńmy nasze dzieło sztuki z ognia.
oczywiście nie obejdziemy się bez przypraw. Posyp zupę natką pietruszki-posiekanymi ziołami. A na stole (przypomnijmy, że może to być świąteczny stół, chudy i Zwyczajny)podamy to fińskie pyszne z chlebem żytnim.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g