zupa ze świeżej kapusty z mięsem, pokrzywą i pomidorami

ogromny zapas witamin w jednej porcji dla każdego członka rodziny. Te rozkosznie apetyczne letnie kapuśniaki zawierają tak dużo wszelkiego rodzaju witamin i składników odżywczych, że dosłownie nawet zagrzebać łyżką. Ten kulinarny przepis na lekką, ale jednocześnie satysfakcjonującą zupę znalazłem w jednym wspaniałym magazynie, kiedy cała rodzina odpoczywała w kraju. Właściwie, jak mówią, próbowałem go na miejscu, na szczęście nie trzeba było daleko szukać pokrzywy. Rozdzieraliśmy tylko same wierzchołki, nie więcej niż 20 centymetrów długości.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 43 % 3 g
30 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

oznacza to, że myjemy mięso, zanurzamy je w całości w wodzie, gotujemy przez godzinę lub półtorej na małym ogniu. Czterdzieści minut po rozpoczęciu gotowania wkładamy młode ziemniaki do rondla i najlepiej całe, A do tego dobrze jest wybrać małe ziemniaki o tej samej wielkości. Kapustę w przepisie zalecano nie siekać jak zwykle, ale pokroić w kostkę. Zrobiłem to, w zasadzie ma w tym swój urok, Nie będę się kłócił. Marchewki i cebulę, w przeciwieństwie do tradycyjnego przepisu na kapuśniak, nie smażymy, ale wkładamy do rondla surowe i pokrojone w kostkę. Kwadrans cały ten urok gotuje się spokojnie, po czym należy dodać pomidory pokrojone w piękne plasterki (skóry nie można usunąć), a także: posiekaną pokrzywę i pietruszkę. Kapuśniak należy gotować przez trzy minuty, nie więcej.
to pachnące jedzenie wlewa się do talerzy w taki sposób, że każdy ma 1-2 ziemniaki, 1-2 plasterki pomidora, kapustę i marchewkę w równych ilościach. Możesz doprawić kwaśną śmietaną lub majonezem, wtedy okaże się całkiem smaczny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Pokrzywa - 33   kcal/100g

Podobne przepisy