skład / składniki
gotowanie krok po kroku
oznacza to, że myjemy mięso, zanurzamy je w całości w wodzie, gotujemy przez godzinę lub półtorej na małym ogniu. Czterdzieści minut po rozpoczęciu gotowania wkładamy młode ziemniaki do rondla i najlepiej całe, A do tego dobrze jest wybrać małe ziemniaki o tej samej wielkości. Kapustę w przepisie zalecano nie siekać jak zwykle, ale pokroić w kostkę. Zrobiłem to, w zasadzie ma w tym swój urok, Nie będę się kłócił. Marchewki i cebulę, w przeciwieństwie do tradycyjnego przepisu na kapuśniak, nie smażymy, ale wkładamy do rondla surowe i pokrojone w kostkę. Kwadrans cały ten urok gotuje się spokojnie, po czym należy dodać pomidory pokrojone w piękne plasterki (skóry nie można usunąć), a także: posiekaną pokrzywę i pietruszkę. Kapuśniak należy gotować przez trzy minuty, nie więcej.
to pachnące jedzenie wlewa się do talerzy w taki sposób, że każdy ma 1-2 ziemniaki, 1-2 plasterki pomidora, kapustę i marchewkę w równych ilościach. Możesz doprawić kwaśną śmietaną lub majonezem, wtedy okaże się całkiem smaczny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g