Sałatka z grzybami marynowanymi i marynowanymi ogórkami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
małe grzyby miodowe wyglądają lepiej w sałatce i lepiej jest wziąć ogórki "palcowe". Pokrój ziemniaki, ogórki i grzyby (jeśli same nie są małe) w kostkę. Cebulę kroimy w półpierścienie, marynujemy w occie, a następnie, umyte, dodajemy do sałatki. Jeśli doprawisz tę sałatkę majonezem domowej roboty (tak jak zrobiła to moja babcia), okaże się jeszcze smaczniejszy. Jeśli nie chcesz się bawić, dopraw sałatkę majonezem sklepowym. Następnie udekoruj posiekaną zieloną cebulą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g