sos miodowo-musztardowy z octem i oliwą z oliwek

pyszny sos będzie idealny do prawie każdego dania! SOS miodowy kuchni francuskiej jest podstawą wielu wspaniałych potraw. To nie tylko wszelkiego rodzaju sałatki i dania z gotowanych warzyw, ale także różne potrawy z mięsa. W tym drugim przypadku do sosu należy dodać dodatkowe składniki. Myślę jednak, że każda gospodyni będzie w stanie określić, jak najlepiej wykorzystać ten przepis kulinarny, prawda?
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 33 % 25 g
węglowodany 66 % 50 g
473 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

miód lepiej lekko podgrzać przed gotowaniem. Nawiasem mówiąc, ocet może być jabłkiem i winem – tutaj zależy od Twojego osobistego uznania. Wlej oliwę z oliwek do miski, zacznij ubijać mikserem z małą prędkością. Następnie stopniowo dodajemy inne składniki, a na końcu-podgrzany miód. Ubijaj przez minutę. Jeśli zostanie wykonany prawidłowo, SOS przybierze białawy odcień (dla niektórych przybiera wygląd majonezu). Zasadniczo jest to majonez, tylko domowy, z dodatkiem miodu i bez żółtek jaj. Ten sos jest doskonale przechowywany w chłodnym miejscu, dzięki czemu można go przygotować na przyszłość. Chociaż osobiście nie odważyłam się trzymać go w innym miejscu niż lodówka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy