surówka z kapusty z marchewką, papryką i olejem

ze względu na sok z cytryny sałatki nie można solić, co oznacza, że jej zalety są świetne! Przygotowanie tej niesamowitej sałatki cytrynowej z masłem jest fenomenalnie proste.
NadziejaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

dokładnie umyj wszystkie warzywa. Następnie cienko posiekaj kapustę. Obieram pieprz z nasion i łodyg i kroję cienkim "makaronem". Następnie biorę dużą tarkę i pocieram pomidora i marchewkę. W czosnku wyciskam czosnek i kruszę warzywa tak małe, jak to możliwe. Wszystkie produkty wkładam do salaterki, wlewam tam olej roślinny i świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszam. Odstawiam cytrynową sałatkę z kapusty i papryki z olejem na kilka godzin w lodówce i podaję do stołu. Sukces tego posiłku w towarzystwie wegetarian jest zapewniony, ale jako przystawka do innych potraw jest również doskonały. Słyszałem ten przepis kulinarny wiele lat temu w audycji radiowej o kuchni wegetariańskiej, a teraz staram się gotować częściej, zwłaszcza latem, kiedy wszystkie jego składniki są świeże, a rynki są po prostu przepełnione. Doskonale harmonizuje z kotletami warzywnymi, naleśnikami z cukinii i plackami ziemniaczanymi. Możesz podawać z tłuczonymi ziemniakami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy