skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z gotowanej piersi z marynowanymi ogórkami i twardym serem? Przygotuj jedzenie. Ugotuj filety i jajka, powinny całkowicie ostygnąć. Sałatki wykonane z ciepłych składników mogą szybko się zepsuć. Zamiast kiszonego ogórka możesz użyć świeżego. Ser twardy można zastąpić serem topionym.
Krok 2:
Jak ugotować filet z kurczaka? Umyj go, oczyść z folii i nadmiaru tłuszczu. Wlej około 1,5 litra wody do rondla. Gdy się zagotuje, sól (około 0,5 łyżki soli) i wyślij tam mięso. Do smaku można dodać czarny pieprz (3-4 szt.) i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem(około 20 minut po ugotowaniu). Przechowywać w lodówce bez wyjmowania z bulionu, aby mięso nie wyschło. Pokrój schłodzoną pierś z kurczaka w drobną kostkę.
Krok 3:
Ogórek obrać i pokroić w cienkie paski. Jeśli jego skórka nie jest gorzka ani uszkodzona, nie trzeba jej przycinać. Jak gotować jajka na twardo? Włóż je do zimnej wody, poczekaj, aż się zagotują, gotuj przez 8-10 minut. Napełnij zimną wodą, ostudź. Obierz skorupkę i drobno posiekaj. Wyślij ogórki i jajka do salaterki do kurczaka.
Krok 4:
Obierz cebulę. Opłucz go i nóż w zimnej wodzie, sok z cebuli nie podrażni tak bardzo błony śluzowej oczu. Pokrój w kostkę tak małą, jak to możliwe. Zetrzyj pyszny twardy ser na grubej tarce. Koperek umyć i osuszyć papierowymi serwetkami. Rozdrobnić. Przenieś cebulę i ser do salaterki do reszty składników.
Krok 5:
Sól i pieprz sałatkę do smaku. Wymieszać. Dopraw majonezem przed podaniem.
Krok 6:
Sałatkę można podawać w porcjach lub we wspólnej salaterce. Udekoruj na wierzchu plasterkami kiszonego ogórka i gałązkami kopru włoskiego.
filet z kurczaka na sałatkę nie można gotować, ale smażyć na złoty kolor (około 5-7 minut z każdej strony) na rafinowanym oleju roślinnym.
jeśli chcesz, dodaj do smaku czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki).
Przepis można uzupełnić groszkiem w puszkach lub kukurydzą.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
przebij filet nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g