Sałatka z gotowanej piersi z kiszonymi ogórkami i twardą

na świątecznym stole, gotuje się szybko, ze zwykłych produktów! Sałatka z gotowanej piersi z marynowanymi ogórkami i twardym serem ma ciekawy pikantny smak. Pomimo swojej prostoty świetnie sprawdzi się na wakacje. Można go układać warstwami w pierścieniu lub podawać w osobnych miseczkach.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 10 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 10 % 2 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z gotowanej piersi z marynowanymi ogórkami i twardym serem? Przygotuj jedzenie. Ugotuj filety i jajka, powinny całkowicie ostygnąć. Sałatki wykonane z ciepłych składników mogą szybko się zepsuć. Zamiast kiszonego ogórka możesz użyć świeżego. Ser twardy można zastąpić serem topionym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak ugotować filet z kurczaka? Umyj go, oczyść z folii i nadmiaru tłuszczu. Wlej około 1,5 litra wody do rondla. Gdy się zagotuje, sól (około 0,5 łyżki soli) i wyślij tam mięso. Do smaku można dodać czarny pieprz (3-4 szt.) i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem(około 20 minut po ugotowaniu). Przechowywać w lodówce bez wyjmowania z bulionu, aby mięso nie wyschło. Pokrój schłodzoną pierś z kurczaka w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórek obrać i pokroić w cienkie paski. Jeśli jego skórka nie jest gorzka ani uszkodzona, nie trzeba jej przycinać. Jak gotować jajka na twardo? Włóż je do zimnej wody, poczekaj, aż się zagotują, gotuj przez 8-10 minut. Napełnij zimną wodą, ostudź. Obierz skorupkę i drobno posiekaj. Wyślij ogórki i jajka do salaterki do kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę. Opłucz go i nóż w zimnej wodzie, sok z cebuli nie podrażni tak bardzo błony śluzowej oczu. Pokrój w kostkę tak małą, jak to możliwe. Zetrzyj pyszny twardy ser na grubej tarce. Koperek umyć i osuszyć papierowymi serwetkami. Rozdrobnić. Przenieś cebulę i ser do salaterki do reszty składników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól i pieprz sałatkę do smaku. Wymieszać. Dopraw majonezem przed podaniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sałatkę można podawać w porcjach lub we wspólnej salaterce. Udekoruj na wierzchu plasterkami kiszonego ogórka i gałązkami kopru włoskiego.

filet z kurczaka na sałatkę nie można gotować, ale smażyć na złoty kolor (około 5-7 minut z każdej strony) na rafinowanym oleju roślinnym.

jeśli chcesz, dodaj do smaku czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki).

Przepis można uzupełnić groszkiem w puszkach lub kukurydzą.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

przebij filet nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy