skład / składniki
metoda gotowania
Julienne smakuje i wygląda na wyrafinowane, wyrafinowane danie. Możesz go ugotować z dowolnym nadzieniem-grzybami, filetem z kurczaka, dowolnym mięsem mielonym, warzywami. Nawet z cebulą będzie pyszna, a jeśli będzie również karmelizowana, okaże się naprawdę daniem restauracyjnym w stylu europejskim. Aby uzyskać wyjątkowy szyk, w każdej tartaletce z julienne włóż kawałek koziego sera (nie możesz go włożyć, ale będzie ciekawszy i jeszcze smaczniejszy) oraz gałązki świeżego rozmarynu.
obierz czerwoną cebulę, pokrój na pół i pokrój każdą połówkę w bardzo cienkie półkole wzdłuż cebul. Umieść dużą patelnię z oliwą z oliwek na średnim ogniu, podgrzej ją, a następnie włóż cebulę do gorącego oleju. Smażyć cebulę przez 10-15 minut na złoty kolor i miękkość. W tym procesie nie zapomnij wymieszać.
wlej tymianek na patelnię, wlej ocet balsamiczny, dodaj brązowy cukier. Gotuj, mieszając, wszystko razem przez 10 minut. W tym czasie mieszanina stanie się gęsta i błyszcząca. Zdejmij z ognia i na razie pozostaw do ostygnięcia.
włącz piekarnik, aby rozgrzać się do 180 stopni Celsjusza, a tymczasem napełnij tartaletki. W osobnej misce łączymy jajka, śmietanę, startą gałkę muszkatołową, doprawiamy mieszaninę solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Karmelizowaną cebulę rozprowadzamy na tartaletach, a następnie napełniamy każdą po brzegi kremową mieszanką jajeczną. Na każdą tartę kładziemy na wierzchu plasterek koziego sera i gałązki rozmarynu.
kładziemy tartaletki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy blachę do piekarnika, pieczemy julienne przez 20-25 minut, aż będzie piękna złota. Pozwól julienne lekko ostygnąć (przez 5 minut) i podawaj.
można się cieszyć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Kozi ser - 290 kcal/100g
- Tartaletki - 514 kcal/100g