julienne w tartaletkach ze śmietaną

Wegetariańska opcja przygotowania tego pysznego dania. Julienne w tartaletkach ze śmietaną to wykwintne, piękne, pachnące i bardzo smaczne danie. Najczęściej julienne przygotowuje się z grzybami, ale ten przepis sugeruje użycie karmelizowanej czerwonej cebuli w julienne. Równie dobrze miłośnicy bardziej znanego połączenia mogą zastąpić go pieczarkami, a mięsożercy - zamiast cebuli umieścić smażoną pierś z kurczaka lub dowolne mięso mielone. Tartaletki można wziąć gotowe - piaskowe lub można je przygotować samodzielnie.
Lenochka5Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 53 % 27 g
307 kcal
IG: 89 / 0 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

Julienne smakuje i wygląda na wyrafinowane, wyrafinowane danie. Możesz go ugotować z dowolnym nadzieniem-grzybami, filetem z kurczaka, dowolnym mięsem mielonym, warzywami. Nawet z cebulą będzie pyszna, a jeśli będzie również karmelizowana, okaże się naprawdę daniem restauracyjnym w stylu europejskim. Aby uzyskać wyjątkowy szyk, w każdej tartaletce z julienne włóż kawałek koziego sera (nie możesz go włożyć, ale będzie ciekawszy i jeszcze smaczniejszy) oraz gałązki świeżego rozmarynu.

obierz czerwoną cebulę, pokrój na pół i pokrój każdą połówkę w bardzo cienkie półkole wzdłuż cebul. Umieść dużą patelnię z oliwą z oliwek na średnim ogniu, podgrzej ją, a następnie włóż cebulę do gorącego oleju. Smażyć cebulę przez 10-15 minut na złoty kolor i miękkość. W tym procesie nie zapomnij wymieszać.

wlej tymianek na patelnię, wlej ocet balsamiczny, dodaj brązowy cukier. Gotuj, mieszając, wszystko razem przez 10 minut. W tym czasie mieszanina stanie się gęsta i błyszcząca. Zdejmij z ognia i na razie pozostaw do ostygnięcia.

włącz piekarnik, aby rozgrzać się do 180 stopni Celsjusza, a tymczasem napełnij tartaletki. W osobnej misce łączymy jajka, śmietanę, startą gałkę muszkatołową, doprawiamy mieszaninę solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Karmelizowaną cebulę rozprowadzamy na tartaletach, a następnie napełniamy każdą po brzegi kremową mieszanką jajeczną. Na każdą tartę kładziemy na wierzchu plasterek koziego sera i gałązki rozmarynu.

kładziemy tartaletki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy blachę do piekarnika, pieczemy julienne przez 20-25 minut, aż będzie piękna złota. Pozwól julienne lekko ostygnąć (przez 5 minut) i podawaj.

można się cieszyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Kozi ser - 290   kcal/100g
  • Tartaletki - 514   kcal/100g

Podobne przepisy