gorąca przekąska z łososia na świątecznym stole

Prosty i szybki przepis na przystawkę z rybą! Szykowne i bardzo smaczne danie, które będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 11 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 45 % 17 g
222 kcal
IG: 12 / 71 / 18

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować przekąskę, potrzebujemy kawałka świeżego łososia, z którego usuwamy skórę i usuwamy wszystkie kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej piec, wlej olej roślinny na patelnię, rozłóż cebulę i smaż, aż stanie się przezroczysta na wysokim poziomie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj koperek i pietruszkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zieleninę na patelnię do cebuli i dobrze wymieszaj szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ocet balsamiczny do cebuli i ziół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż przez kolejne dwie minuty i wyjmij z pieca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozbij dwa jajka, oddziel żółtka od białek i włóż je do kubka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj bułkę tartą do żółtek i dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż smażoną cebulę z ziołami na bułce tartej z żółtkiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dokładnie wymieszaj i przygotuj sos na przekąskę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze nasmaruj spód i boki formy olejem roślinnym i włóż do niego warstwę ryżu, którą zagęszczamy do centymetra.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój rybę na kawałki, włóż do miski, sól do smaku, dodaj przyprawy do ryb, dopraw olejem roślinnym i równomiernie rozłóż kawałki ryby na ryżu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż gotowy sos równomiernie na łososiu. Włącz piekarnik na 200 stopni i piecz przez 25 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Oczyść, umyj, pokrój pieczarki i usmaż na patelni w najwyższej temperaturze.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj olej roślinny i zioła, smaż przez kilka minut, sól i pieprz do smaku.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmujemy nasze danie z piekarnika, równomiernie rozprowadzamy smażone grzyby na wierzchu i przykrywamy pokrywką przez pięć minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ostrożnie zdejmij formę i podaj danie na świątecznym stole.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowanie pyszne, gotowanie proste, gotowanie w domu noworocznych świątecznych przekąsek z rybami razem!

oryginalna, szybka i soczysta gorąca przekąska! Okazuje się, że zawsze jest pyszny, bardzo szybko dla Twoich gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy