skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pocieramy marchewki na drobnej tarce, a następnie przenosimy je na gorącą patelnię, wlewamy dwa stoły.L. woda, wlej semolinę i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką, aż będzie gotowana na małym ogniu. Po pozostawieniu masy do ostygnięcia.
jeśli zrobisz kotlety marchewkowe bez nadzienia, dodaj do masy sól. I natychmiast na tym etapie uformuj kotlety, zwiń je w bułkę tartą lub mąkę i usmaż.
gotowanie nadzienia:
obrane jabłka kroimy w małe kostki. Zalej rodzynki gorącą wodą i odstaw na dziesięć minut. Po spuszczeniu wody wysusz rodzynki.
pokrój suszone morele w kostkę.
wymieszaj wszystkie składniki, dodaj cukier i wanilinę, a następnie gotuj na patelni z olejem roślinnym, aż jabłka będą miękkie.
następnie tworzymy chude kotlety marchewkowe z kulek, w środku których dodaje się nadzienie owocowe. Jeśli chcesz prostych kotletów marchewkowych, nie dodawaj nadzienia do środka. Wystarczy uformować kotlety z masy marchewkowej.
rzuć każdy kotlet w mące i smaż w oleju roślinnym. To świetne kotlety marchewkowe dla dzieci i nie tylko!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g