skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bardzo podobał mi się ten kulinarny przepis na ciekawe lekkie danie.
przygotowujemy cztery omlety w różnych kolorach. Najpierw żółty.
Oddziel białka od żółtek, potrzebujesz 4. Żółtka zostawiamy, ubijamy, wsypujemy łyżeczkę mąki, łyżkę śmietany, łyżkę startego sera, dodajemy sól, ubijamy. Piec na patelni pod pokrywką do miękkości.
dalej jest biały omlet. Do białek dodajemy łyżkę startego sera, wlewamy łyżkę śmietany, łyżeczkę mąki, oliwki pokrojone w krążki, solimy wszystko i ubijamy. Smażyć tak samo jak żółty.
trzeci omlet będzie zielony. Bierzemy 3 jajka, wkładamy główne produkty, jak na pierwsze dwa omlety, a dodatkowo szpinak. Ubijamy, smażymy.
czwarty to czerwony omlet. Trzy jajka + zszywki + gorzka czerwona papryka + sos pomidorowy 3 stół.L. ubijamy i smażymy.
w sumie powinniśmy mieć 4 "ciasta" w różnych kolorach: białym, żółtym, zielonym i czerwonym.
teraz zetrzyj ser na drobnej tarce z czosnkiem, majonezem, przepchniętym przez prasę czosnkową. Oddziel jedną trzecią części i włóż zielenie do dużej.
zbieramy ciasto z przekąskami - pokrywamy trzy ciasta zielonym sosem, a ostatni-tylko sosem.
i udekoruj ciasto. Ugotuj 1 jajko, zetrzyj żółtko na drobnej tarce, białko też. Zbieramy figurkę bałwana z żółtka, kładziemy białko na wierzchu. Starta marchewka stanie się czapką, szalikiem, filcowymi butami i rękawiczkami. Gotowane i starte buraki to usta i narty. Oczy - z goździków. Nos-z marchwi. Choinki zbieramy z startej zielonej rzodkiewki. Kompozycja jest gotowa.
ciasto jest piękne nie tylko na wierzchu, ale także w przekroju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g