Snack Cake śnieżne zakręty

zaimponuj swoim Gościom przy stole noworocznym! To bardzo smaczne, oryginalne, piękne, wcale nie trudne do wykonania ciasto z przekąskami.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 21 % 5 g
163 kcal
IG: 40 / 20 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.

bardzo podobał mi się ten kulinarny przepis na ciekawe lekkie danie.

przygotowujemy cztery omlety w różnych kolorach. Najpierw żółty.

Oddziel białka od żółtek, potrzebujesz 4. Żółtka zostawiamy, ubijamy, wsypujemy łyżeczkę mąki, łyżkę śmietany, łyżkę startego sera, dodajemy sól, ubijamy. Piec na patelni pod pokrywką do miękkości.

dalej jest biały omlet. Do białek dodajemy łyżkę startego sera, wlewamy łyżkę śmietany, łyżeczkę mąki, oliwki pokrojone w krążki, solimy wszystko i ubijamy. Smażyć tak samo jak żółty.

trzeci omlet będzie zielony. Bierzemy 3 jajka, wkładamy główne produkty, jak na pierwsze dwa omlety, a dodatkowo szpinak. Ubijamy, smażymy.

czwarty to czerwony omlet. Trzy jajka + zszywki + gorzka czerwona papryka + sos pomidorowy 3 stół.L. ubijamy i smażymy.

w sumie powinniśmy mieć 4 "ciasta" w różnych kolorach: białym, żółtym, zielonym i czerwonym.

teraz zetrzyj ser na drobnej tarce z czosnkiem, majonezem, przepchniętym przez prasę czosnkową. Oddziel jedną trzecią części i włóż zielenie do dużej.

zbieramy ciasto z przekąskami - pokrywamy trzy ciasta zielonym sosem, a ostatni-tylko sosem.

i udekoruj ciasto. Ugotuj 1 jajko, zetrzyj żółtko na drobnej tarce, białko też. Zbieramy figurkę bałwana z żółtka, kładziemy białko na wierzchu. Starta marchewka stanie się czapką, szalikiem, filcowymi butami i rękawiczkami. Gotowane i starte buraki to usta i narty. Oczy - z goździków. Nos-z marchwi. Choinki zbieramy z startej zielonej rzodkiewki. Kompozycja jest gotowa.

ciasto jest piękne nie tylko na wierzchu, ale także w przekroju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy