żeberka wieprzowe duszone

niesamowicie aromatyczne danie na wyjątkowy rodzinny obiad! Łatwo. Smacznie. Moja rodzina bardzo lubi żeberka wieprzowe. Robimy je według różnych przepisów. Ten przepis jest najbardziej lubiany.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 17 % 6 g
237 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Żeberka

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żeberka cięte

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostra papryka

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój paprykę w pierścienie

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól

  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czarny mielony pieprz

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj miód

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przyprawa do smażenia mięsa

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj przyprawę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ketchup

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sos sojowy

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj keczup, masło

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej marynatę na żeberka

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Shuffle

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podsmaż żeberka

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Złóż żeberka w rondelku

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Marchew

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podsmaż startą marchewkę

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rosół

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dusić pod przykryciem przez 30 minut

wymieszaj masło, keczup, miód, sól, sos sojowy, zmielony czarny i ostry pieprz pokrojony w pierścienie.

pokrój wszystkie żeberka wieprzowe na mięso między kośćmi. Zalej przygotowaną marynatą i pozostaw na godzinę w lodówce. Żeberka należy od czasu do czasu obracać.

usmaż marynowane żeberka w oleju roślinnym, a następnie przenieś na patelnię.

zetrzyj marchewki na grubej tarce i usmaż je również w oleju roślinnym. Dodaj marchewki do żeber.

dodaj bulion do garnka, włóż liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny pod pokrywką.

duszone żeberka wieprzowe są gotowe do podania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy