skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania. Filety z kurczaka należy dokładnie umyć pod zimną bieżącą wodą. Jeśli kupiłeś świeżego ananasa, musisz go obrać, umyć, pokroić miąższ w kostkę.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka na duże kawałki.
Krok 3:
Włóż kawałki fileta z kurczaka do głębokiego pojemnika (możesz wziąć patelnię). Sól trochę, pieprz do smaku, dodaj suche przyprawy.
Krok 4:
Dodaj sos sojowy i keczup, oliwę z oliwek, dokładnie wymieszaj. Przykryj patelnię lub inny pojemnik pokrywką lub folią, włóż do lodówki na 1 godzinę.
Krok 5:
Wymieszaj marynowany filet z kurczaka z kawałkami ananasa i włóż do formy. Jeśli masz ananasa w puszkach, możesz dodać do formy część syropu z konserw, aby uzyskać soczystość przyszłego dania. Forma nie musi być smarowana olejem, ponieważ podczas gotowania zostanie uwolniona dużo płynu, a naczynie się nie przypali. Wysyłamy kurczaka z ananasami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 40 minut.
Krok 6:
Po określonym czasie wyjmujemy gotowe danie z piekarnika, pozwalamy mu trochę ostygnąć i możemy rozpocząć degustację.
Krok 7:
Filet z kurczaka z ananasem w piekarniku jest gotowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g