skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Numer jeden na rok? Przygotuj produkty według listy. Możesz wziąć jajka kategorii C0 lub C1. Miód najlepiej stosować kwiatowy. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
W nieprzywierającej, przestronnej patelni pokrój masło na kawałki i dodaj miód. Postaw patelnię na ogniu i rozpuść wszystko. Ale nie podgrzewaj do stanu gorącego.
Krok 3:
W osobnej misce połącz jajka z cukrem i lekko wstrząśnij trzepaczką. Nic nie trzeba ubijać, wystarczy wymieszać.
Krok 4:
Roztopione masło (nie gorące!) połącz z mieszanką jajeczną i wszystko dobrze wymieszaj. Teraz ponownie podpal garnek i przy ciągłym mieszaniu zagotuj jego zawartość.
Krok 5:
Zdejmij wrzącą masę z ognia i natychmiast dodaj sodę. Wszystko aktywnie wymieszaj. W takim przypadku soda zareaguje z miodem. Masa zacznie się pienić i zwiększać objętość. Teraz odłóż tę masę miodową na bok i ostudź, aż będzie ciepła.
Krok 6:
Następnie wlej przesianą mąkę najwyższej jakości do masy miodowej i zagnieść ciasto. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Dlatego skup się na konsystencji ciasta.
Krok 7:
Ciasto przylgnie trochę do dłoni. Ale nie spiesz się, aby dodać więcej mąki. Nie musisz tego robić, ponieważ obciąży ciasto. Przykryj miskę ciasta i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Krok 8:
W tym czasie ciasto całkowicie ostygnie, zostanie zaparzone i wygodnie będzie z nim pracować. A teraz w ogóle nie przykleja się do rąk. Podziel gotowe ciasto na 3 części i zwiń każdą w cienką warstwę ciasta.
Krok 9:
Wytnij numer jeden z kartki papieru A4.
Krok 10:
Za pomocą tego szablonu Wytnij cyfrę 1 z ciasta. Nakłuj go widelcem na całej powierzchni, aby ciasto nie rosło podczas pieczenia. Umieść cyfrę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 4-7 minut (czas zależy od piekarnika). Nie oddalaj się od piekarnika - ciasta gotują się bardzo szybko. Nie piecz mocno ciasta. Powinien stać się trochę złoty. Upiecz wszystkie ciasta i ostudź.
Krok 11:
Aby przygotować krem, połącz śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33% z cukrem pudrem i ubij w puszysty krem. Następnie wmieszaj ser twarogowy o temperaturze pokojowej do śmietany.
Krok 12:
Gotowy krem będzie dość gęsty.
Krok 13:
Za pomocą torebki cukierniczej ułóż krem na jednym cieście. Przykryj drugim ciastem.
Krok 14:
W ten sposób Złóż ciasto. Umieść go w zamykanym pudełku i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby był dobrze nasycony, ale nie suchy. Po co wkładać go do pudełka? Jest to konieczne, aby cała wilgoć z kremu nie odparowała, ale została wchłonięta do ciast.
Krok 15:
Po kilku godzinach udekoruj ciasto według własnych upodobań. Do dekoracji możesz użyć cukierków, ciastek, owoców lub jagód. Miłego poczęstunku!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g