Barabulka z oliwkami i papryką w piekarniku

przepyszne danie z nutami kuchni Maghrebu na obiad! Spróbuj! Bardzo smaczne danie o nieco egzotycznym smaku, dzięki połączeniu składników. Po prostu rozpływająca się w ustach ryba z pikantnymi akcentami to wspaniała kolacja dla tych, którzy lubią różnorodność.
PollyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 9 % 2 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Odetnij skórkę z cytryny, zetrzyj ją na tarce. Wyciśnij sok z cytryny do osobnego pojemnika.
2. Wlej białe wino do soku.
3. Obierz i posiekaj czosnek.
4. Usuń łodygę i nasiona z papryki, pokrój paprykę w paski.
5. Oczyść rybę, usuń skrzela, wnętrzności, dobrze spłucz.
6. Następnie włóż rybę do naczynia do pieczenia.
7. Dodaj do niego posiekany czosnek, paprykę, oliwki.
8. Posyp wszystko solą i pieprzem, polej mieszanką wina i soku z cytryny.
9. Na wierzch posypać skórką, skropić oliwą z oliwek.
10. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15 minut.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Barabulka - 117   kcal/100g

Podobne przepisy