skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić stek z indyka z kością w piekarniku? Przygotuj wszystkie składniki. W mięsie wykonaj solidne cięcia.
Krok 2:
Przygotuj marynatę: wymieszaj olej, sos sojowy (zamiast soli), przyprawy, posiekany czosnek.
Krok 3:
Posmaruj kawałki indyka marynatą, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do marynowania przez 1 godzinę, nie mniej.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę losowo.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Rozłóż folię, ułóż pokrojone warzywa, na wierzchu kawałki mięsa
Krok 6:
Zawiń w 2-3 warstwy folii. Włóż do piekarnika. Zmniejsz ciepło piekarnika do 190 stopni.
Krok 7:
Po 1 godzinie wyjmij, rozwiń.
Krok 8:
Wszystko.
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g