stek z indyka z kością w piekarniku

pyszny i soczysty stek z indyka z kością. W związku z przejściem na dietę grupy krwi okazało się, że moje ciało po prostu potrzebuje mięsa z indyka. I zaczynamy eksperymenty. Mięso z indyka jest całkowicie chude i aby nie było suche, proponuję trochę dusić steki w piekarniku.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 15 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 22 % 6 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić stek z indyka z kością w piekarniku? Przygotuj wszystkie składniki. W mięsie wykonaj solidne cięcia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę: wymieszaj olej, sos sojowy (zamiast soli), przyprawy, posiekany czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmaruj kawałki indyka marynatą, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do marynowania przez 1 godzinę, nie mniej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę losowo.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Rozłóż folię, ułóż pokrojone warzywa, na wierzchu kawałki mięsa

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń w 2-3 warstwy folii. Włóż do piekarnika. Zmniejsz ciepło piekarnika do 190 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 1 godzinie wyjmij, rozwiń.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko.

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy