zapiekanka z filetów rybnych w piekarniku

świetna ryba z pewnością spodoba się całej rodzinie!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 10 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 11 % 2 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

kulinarny przepis, który z pewnością spodoba się miłośnikom owoców morza, to rybna, przepyszna zapiekanka. Jeśli weźmiesz słodką czerwoną paprykę do przygotowania tego dania, będzie to bardzo wspaniałe, ponieważ oprócz wysokiego smaku nasze jedzenie zapewni estetyczną przyjemność tym, którzy będą mogli go skosztować. Możesz wziąć dowolny filet rybny, jak wskazano w przepisie, niezależnie od wielkości kawałków tej samej ryby. Najważniejsze jest to, że nie ma kości.
dokładnie umyj wszystkie warzywa i zioła, pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Pokrój pory na małe kawałki i podziel paprykę na cztery części i pokrój w cienkie paski. Drobno posiekaj świeże warzywa koperkowe. Oddzielnie ubijamy jajka w stabilną pianę, dodajemy do nich pory, mieszamy, solimy do smaku. Bierzemy blachę do pieczenia o wysokich ścianach, wylewamy połowę mieszanki jajeczno-cebulowej na jej dno (posmarowane masłem). Na wierzchu kładziemy filety rybne, wstępnie solone i pieprzowe. Posyp rybę koperkiem, dodaj na nią czerwoną słodką paprykę. I wlej drugą część mieszanki jajeczno-cebulowej. Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni, przykryj blachę do pieczenia folią i piecz do całkowitego ugotowania. Okresowo sprawdzamy, czy danie nie pali się od dołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy