sos czosnkowy śmietanowo

kremowy, aromatyczny, czosnkowy i jednocześnie delikatny smak! Jest to wszechstronny sos, który pasuje do wielu potraw i gotuje się w zaledwie 5 minut. W tym sosie kwaśna śmietana jest podstawowym produktem, czosnek sprawia, że sos jest nieco ostry, koperek jest aromatyczny!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 69 % 18 g
węglowodany 19 % 5 g
192 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek połóż wszystko, czego potrzebujesz na powierzchni roboczej, aby sos był przygotowywany w trzech rachunkach. Natychmiast umyj koperek, aby wyschł, podczas gdy Wszystko inne jest zrobione.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 20% (w skrajnym przypadku 15%), ponieważ praca ze zbyt gęstą śmietaną nie będzie już sosem, ale czymś podobnym do tłustej "śmietany". Jeśli użyjesz kwaśnej śmietany, na przykład 10% tłuszczu, SOS okaże się płynny i nie jest dobry do jedzenia. Jeśli spróbujesz udekorować nim danie, nic nie zadziała, rozprzestrzeni się zbyt mocno. I odwrotnie, zbyt gęsty sos w ogóle się nie rozleje i nie będzie też ładnie wyglądał na talerzu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i posiekaj czosnek lub zetrzyj go na drobnej tarce lub przepuść przez ekspres do czosnku, tak jak ja. Czosnek opcjonalnie można dodać więcej, jeśli lubisz jego wyraźny smak, dodając 2 ząbki czosnku będzie jego lekki smak i posmak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz z kopru usuń wszystkie łodygi, są twarde i zrujnują SOS. Drobno posiekaj koperek. Jeśli lubisz koperek, naciśnij kilka razy posiekany koperek płaską częścią ostrza noża.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj koperek do miski z sosem i wszystko dobrze wymieszaj. Sos jest prawie gotowy. Aby go całkowicie zakończyć, włóż sos do lodówki na 10-15 minut, aby kwaśna śmietana wchłonęła smak i aromat czosnku i koperku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak najlepiej podawać sos śmietanowo-czosnkowy? Podawaj schłodzone. Przed podaniem sos przełożyć do pięknego sosu, ramekinu lub miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

zalety tego przepisu:
1. Sos jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, zajmie to 5 minut.
2. Sos śmietanowo-czosnkowy jest zdrowszym sosem niż sos na bazie majonezu.
3. Świetny sos, który oczywiście nie do końca pasuje, ale z wieloma. Z nim bardzo smaczne ziemniaki w stylu wiejskim, placki ziemniaczane, manti, chinkali i inne podobne potrawy, mięso, a nawet białe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy