skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek połóż wszystko, czego potrzebujesz na powierzchni roboczej, aby sos był przygotowywany w trzech rachunkach. Natychmiast umyj koperek, aby wyschł, podczas gdy Wszystko inne jest zrobione.
Krok 2:
Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 20% (w skrajnym przypadku 15%), ponieważ praca ze zbyt gęstą śmietaną nie będzie już sosem, ale czymś podobnym do tłustej "śmietany". Jeśli użyjesz kwaśnej śmietany, na przykład 10% tłuszczu, SOS okaże się płynny i nie jest dobry do jedzenia. Jeśli spróbujesz udekorować nim danie, nic nie zadziała, rozprzestrzeni się zbyt mocno. I odwrotnie, zbyt gęsty sos w ogóle się nie rozleje i nie będzie też ładnie wyglądał na talerzu.
Krok 3:
Obierz i posiekaj czosnek lub zetrzyj go na drobnej tarce lub przepuść przez ekspres do czosnku, tak jak ja. Czosnek opcjonalnie można dodać więcej, jeśli lubisz jego wyraźny smak, dodając 2 ząbki czosnku będzie jego lekki smak i posmak.
Krok 4:
Teraz z kopru usuń wszystkie łodygi, są twarde i zrujnują SOS. Drobno posiekaj koperek. Jeśli lubisz koperek, naciśnij kilka razy posiekany koperek płaską częścią ostrza noża.
Krok 5:
Dodaj koperek do miski z sosem i wszystko dobrze wymieszaj. Sos jest prawie gotowy. Aby go całkowicie zakończyć, włóż sos do lodówki na 10-15 minut, aby kwaśna śmietana wchłonęła smak i aromat czosnku i koperku.
Krok 6:
Jak najlepiej podawać sos śmietanowo-czosnkowy? Podawaj schłodzone. Przed podaniem sos przełożyć do pięknego sosu, ramekinu lub miski.
Krok 7:
Smacznego!
zalety tego przepisu:
1. Sos jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, zajmie to 5 minut.
2. Sos śmietanowo-czosnkowy jest zdrowszym sosem niż sos na bazie majonezu.
3. Świetny sos, który oczywiście nie do końca pasuje, ale z wieloma. Z nim bardzo smaczne ziemniaki w stylu wiejskim, placki ziemniaczane, manti, chinkali i inne podobne potrawy, mięso, a nawet białe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g