Sałatka z burakami i ogórkami

Piękny, jasny, świeży, ze zwykłych produktów! Sałatka z burakami i ogórkami natychmiast przyciąga uwagę pięknym bordowym kolorem. Ponadto jest bardzo smaczny-buraki świetnie komponują się z serem. Dla osób, które kochają buraki, taka sałatka będzie przyjemną odmianą w menu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 39 % 7 g
102 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z burakami i ogórkami? Przygotuj składniki. Buraki lepiej wybrać młode, świeże i niezbyt duże. Więc gotuje się szybciej i okaże się smaczniejszy. Umyj buraki. Nie powinieneś wycinać z niego skóry i ogólnie niczego ciąć (tylko wierzchołki, jeśli są). Jeśli buraki są duże, w żadnym wypadku nie przecinaj ich na pół, w przeciwnym razie cały sok z nich zostanie ugotowany, a pod koniec gotowania otrzymasz jasną bordową wodę i blade różowawe warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż buraki do rondla, przykryj wodą i podpal. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj buraki na średnim ogniu przez 1-1, 5 godziny, w zależności od wielkości warzyw. Po godzinie gotowania sprawdź buraki pod kątem gotowości, przekłuwając je nożem do środka. Jeśli nóż łatwo dociera do środka warzywa, buraki są gotowe. Jeśli poczujesz opór, gotuj dalej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzić gotowe buraki, obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. !!! Aby przyspieszyć proces i nie gotować buraków w domu, w supermarketach można kupić już całe gotowane obrane buraki w szczelnym opakowaniu. A w dużych hipermarketach można znaleźć nawet wagę pokrojoną w paski lub kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz również pokroić ser w drobną kostkę, podobnie jak warzywa. Użyj sera według własnych upodobań. Może to być zwykły ser, taki jak & quot; Rosyjski & quot; lub & quot; Poshekhon", a także mozzarella lub ser topiony (" przyjaźń", " Bursztyn"). Używam zwykłego "rosyjskiego" sera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz buraki, ogórki i ser.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać pieprz i sól do sałatki. Zwykle nie dodaję dodatkowych przypraw do sałatek z majonezem. Możesz zamiast 2 łyżki. l majonez weź 1 łyżkę. l majonez i 1 łyżka. l tłusta śmietana-sałatka okaże się delikatniejsza. Jeśli trzymasz się PP, lepiej całkowicie zastąpić majonez mniej tłustymi dressingami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed podaniem lepiej Wstaw sałatkę do lodówki na 15-20 minut, aby ostygła. Smacznego!

aby sałatka była bardziej sycąca, Dodaj do niej puszkę czerwonej fasoli w puszkach, a dla chrupkości grzanki z chleba żytniego. Okaże się jeszcze smaczniejszy.

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal / 100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy